eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az ünnepélyes eskütétele után az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 10-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Orbán Viktor: „a biztonság korunk legértékesebb valutája”

Ma délelőtt a parlamentben kinevezték a Honvéd Vezérkar új főnökét, Korom Ferencet. Elődje, Benkő Tibor elvállalta az új kormány honvédelmi miniszteri tisztségét.

Simicskó István, a honvédelmi tárca leköszönő vezetője beszédében megköszönte Áder János köztársasági elnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek a munkájához kapott támogatást.

A vezérkari főnöki tisztség átadása és átvétele után Orbán Viktor mondott beszédet az ünnepségen. A miniszterelnök gratulált Korom Ferenc altábornagyi előléptetéséhez, valamint vezérkari főnöki kinevezéséhez. Megköszönte Simicskó István munkáját, melyet miniszterként Magyarország és Európa védelme érdekében végzett, továbbá köszönetet mondott Benkő Tibornak is, hogy elvállalta a miniszteri tisztséget.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a miniszter a honvédség berkeiből érkezve kerüljön a bársonyszékbe. „Hogy mi a bátrabb vállalkozás, a politikából kimenni a harctérre, vagy a katonaságból beszállni a politikába, az jó kérdés, mert

a politikában is gyakran fütyülnek a golyók az ember füle mellett”

– fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök elmondása szerint a Szent Korona parlamentbe hozatala annak a szimbóluma, hogy Magyarország megvédése immár nem az uralkodó, hanem a magyar kormány feladata. Orbán Viktor kiemelte, hogy sikeres alkotmányozás, gazdasági és családpolitikai fordulat levezénylése után az új kormányzat kiemelt feladata a nemzetbiztonság megteremtése. Mint mondta: „a biztonság korunk legértékesebb valutája”.

A frissen kinevezett vezérkari főnöktől azt várja, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően szervezze újra a hadsereget.

„Szomszédaink folyamatosan és lendületesen fegyverkeznek”

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy a következő időszakban a kormány a Magyar Honvédség költségvetését több mint duplájára növeli, hiszen „erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül”. Orbán Viktor a vezérkari főnöktől továbbá azt kérte, hogy tegye vonzóvá a katonai pályát a fiatalok számára, ezzel biztosítva a hadsereg utánpótlását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×