eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Július végén dönthet a jövő évi költségvetésről az országgyűlés - a nap hírei

A Honvédség költségvetésének megduplázását ígérte a kormányfő. Az ukrán elnök visszavonta az állampolgársági törvény Magyarország által bírált módosítási javaslatát.

Július végén dönthet a jövő évi költségvetésről az országgyűlés - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter-jelölt. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kabinet a tervek szerint június 13-ig nyújtja be a tervezetet, amelyről várhatóan július végén rendkívüli ülésen szavaznak a képviselők. A miniszter-jelölt arról is beszélt, hogy a jövő évben még biztosan nem lesz egy számjegyű a személyi jövedelemadó kulcsa, ugyanakkor ez a kormányzat távlati célja.

A Magyar Honvédség költségvetésének megduplázását ígérte a következő évekre a kormányfő. Orbán Viktor az Országházban, Korom Ferenc vezérkari főnöki kinevezésének átadásakor azt mondta: nem a NATO és nem az Európai Unió, hanem Magyarország saját feladata a haza megvédése. Orbán Viktor a most kezdődő kormányzati ciklus kiemelt fontosságú feladatának nevezte a nemzetbiztonság megerősítését. Úgy vélte: erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül.

Megkerülhetetlennek tartja az egyetemeket a hazai innovációban a területért felelős miniszterjelölt. Palkovics László a Szegedi Tudományegyetem innovációs rendezvényén kijelentette: a kormány feladata a nagyvállalatok összekapcsolása a hazai kis- és közepes vállalkozásokkal, illetve egyetemekkel. A miniszterjelölt szerint a kutatás-fejlesztési folyamatot az egyetemek köré kell építeni, és rendezni kell az oktatói-kutatói jövedelmeket.

Ismét drágul az üzemanyag, a gázolaj ára így átlépi a 400 forintos szintet. A szerdai jelentős emelés után pénteken a benzin árát 4, a gázolajét 5 forinttal emeli a MOL. Így a benzin átlagos ára 392, a gázolajé 402 forint lesz.

Európa jövője szempontjából sorsdöntőnek tartja az identitás kérdését az Országgyűlés elnöke. Kövér László egy budapesti nemzetközi konferencián arról beszélt, hogy ma ez a legmélyebb törésvonal és a legfontosabb politikai különbözőség az Európai Unióban. A házelnök szerint a nyugat-európai és a kelet-közép-európai politikai elitek abban egyetértenek, hogy jogállamra és jólétre van szükség, abban azonban már eltérőek az álláspontok, hogy szükség van-e az önazonosság-tudat legszilárdabb alapelemeire, így például a nemi, a családi, a vallási és a nemzeti identitásra.

Az Európai Bizottság jelentése szerint eredményes az európai migrációs stratégia, de a folyamatos migrációs nyomás miatt a helyzet továbbra is instabil. A dokumentumból kiderül, hogy a kiutasítási végzéseknek csupán 36,6 százalékát hajtották végre a tagállamok. Frans Timmermans, a testület első alelnöke kiemelte: a jelentés megerősíti, hogy a migrációt csak átfogó módon lehet kezelni, egymás hatását kölcsönösen megerősítő intézkedések révén, amelyek a felelősségen és a szolidaritáson alapulnak.

Az amerikai elnök szerint egyelőre bizonytalan, hogy megtartják-e a június 12-re Szingapúrba tervezett amerikai-észak-koreai csúcsot. Donald Trump újságírók előtt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez. Az amerikai elnök arra reagált, hogy Phenjan ismét a csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

Gyors megoldást szeretne az iráni atomalku védelmében az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Federica Mogherini Brüsszelben Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Irán külügyminiszterével tárgyalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×