eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Új kormányzás lesz - erősítette meg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter - a nap hírei

Országgyűlési frakciószövetség létrehozását javasolta a Párbeszéd és az MSZP között a szocialisták távozó elnöke. Megkaphatják elmaradt munkabérüket és végkielégítésüket a Malév dolgozói.

Új kormányzás lesz, jelentős részben új struktúrával és részben új szereplőkkel, hiszen választ kell adni a migráció és a nemzeti szuverenitás megvédésének kihívásaira - nyilatkozta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal az M1-en elmondta: a miniszterelnök már dolgozik az új feladatmegosztáson, amelyhez megkapta a felhatalmazást a kormánypártok elnökségétől.

A pártok megkapták a szavazóköri jegyzőkönyveket - közölte az InfoRádióban a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona elmondta: 16 óráig tekinthették meg a választópolgárok és a pártok a helyi választási irodák szavazóköri jegyzőkönyveit. A beszkennelt dokumentumokat pedig a pártok össze tudják hasonlítani a nemzeti választási rendszerben közölt előzetes eredményekkel, illetve saját delegáltjaik helyi jegyzőkönyveivel. Az MSZP elnöke, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik is jelezte nyilvánossá teszi a jegyzőkönyveket. Pálffy Ilona korábban szólt arról is, hogy az ellenzéki pártok mintegy 16 ezer delegáltat küldtek a választási bizottságokba.

Az MSZP távozó elnöke azt javasolja, hogy pártja és a Párbeszéd frakciószövetségként dolgozzon az Országgyűlésben és közösen induljon az európai parlamenti választásokon. Molnár Gyula az Info Rádió Aréna című műsorában úgy vélte: létre kell hozniuk a változás szövetségének hátterét, egy mozgalmat, amely vonzó lehet a kistelepüléseken lakóknak és az értelmiségieknek is. Molnár Gyula közölte: az MSZP júniusi kongresszusán nem indul a pártelnöki posztért, és frakcióvezető sem akar lenni. Saját választókerületében, helyi politizálással akarja folytatni a munkát.

Kialakult a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójának összetétele. A DK-nak 3 egyéni mellett 6 listás képviselője lesz az Országgyűlésben. A képviselőcsoport tagja lesz Hajdu László újpalotai polgármester, Oláh Lajos, aki a 6-7. kerületben és Varju László alelnök, aki Újpesten szerzett egyéni mandátumot. A DK frakciójába a listáról került be Gyurcsány Ferenc pártelnök, Vadai Ágnes alelnök, Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetője, László Imre a DK egészségügyi kabinetjének vezetője, Gréczy Zsolt szóvivő és Arató Gergely oktatási szakpolitikus. Nagy-Huszein Tibor lemondott a pártban betöltött alelnöki posztjáról.

Megkaphatják elmaradt munkabérüket és végkielégítésüket a 6 éve megszüntetett Malév dolgozói a Fővárosi bíróság ítélete értelmében. A Napi.hu azt írja, hogy a jogerős döntés szerint több mint 3 milliárd forint jár a dolgozóknak, sőt, az államnak a többi hitelezőt is ki kell majd fizetnie. A lap úgy tudja, hogy a végszámla meghaladhatja a 180 milliárd forintot. Elméletben még a Kúria felülírhatja a mai (szer) bírósági döntést, de a felülvizsgálati kérelemnek nincs halasztó hatálya.

A Pécsi Tudományegyetem 60 hallgatójából alakul meg a Magyar Honvédség első önkéntes tartalékos egyetemi százada. A várakozások szerint ezek jelentik majd a tartalékos tisztképzés bázisát. Az egyetemi tartalékosok kiképzésük után részt vállalhatnak a helyi védelmi feladatokban, árvízi vagy rendkívüli időjárási helyzetekben. Takács Attila dandártábornok, a hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka elmondta: a honvédség 13 magyarországi felsőoktatási intézményben kíván létrehozni egyetemi századot, összesen 1.300 fővel.

A felszállást követően lezuhant egy katonai repülőgép az algériai főváros közelében, a szerencsétlenségben 257 ember meghalt. Ez volt az ország történelmének legsúlyosabb légi katasztrófája. Az algír államfő háromnapos gyászt rendelt el az áldozatok emlékére. Egyelőre nem tudni, mi okozta a katasztrófát. A mezőn dolgozó szemtanúk elmondták, hogy lángokat láttak felcsapni a repülőn, mielőtt a gép lakatlan területen a földbe csapódott volna.

Egy lengyel jelentés szerint a fedélzeten bekövetkezett robbanás és nem a pilóták hibája okozta a szmolenszki légikatasztrófát. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a gép oroszországi javításakor tett intézkedések vezettek a levegőben történt detonációhoz. Azt még nem tudni, hogy kik és hová rejthettek el robbanóanyagot. A bizottság szakértői kizártnak tartják az üzemanyag esetleges belobbanását, mert az másfajta károkat okozott volna a gépen. A 2010. április 10-én történt repülőgép katasztrófában a lengyel politikai, katonai és szellemi elit sok képviselője halt meg, köztük Lech Kaczynski államfő is.

Felülbírálta a korábbi felmentő ítéletet, és tíz év börtönre ítélte emberiesség elleni bűncselekmények miatt Vojislav Seselj boszniai szerb politikust az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa. Ez a testület vette át a fennmaradó ügyeket, miután tavaly lejárt a hágai Nemzetközi Törvényszék megbízatása. A hágai törvényszék bizonyíték hiányában a vádpontok mindegyike alól felmentette, majd szabadlábra helyezte Seseljt. Az ügyészség fellebbezett, ezután született meg az új ítélet. A politikusnak azonban nem kell börtönbe vonulnia, mert 11 évet töltött vizsgálati fogságban.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×