eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Sió-csatorna és a Kapos folyó találkozása Tolnanémedinél 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból.
Nyitókép: Jánossy Gergely

Súlyos helyzet a Balaton miatt

A Balatonból másodpercenként 70 köbméter vízhozammal engedik közvetve a vizet a Sió partján fekvő földekre – írja a feol.hu. A földtulajdonosok szerint borzasztó állapotok uralkodnak évek óta a csatorna környékén.

A gazdák nem értik, hogy miért a Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozik a vízügy helyett a Sió sorsa. Mint ahogy ők fogalmaznak, a nyaralótulajdonosokat védik, de a gazdálkodókat, a termőföldeket nem. A Fejér megyei Tóth Gyula Zoltán a saját és gazdatársai nevében is protestál: a nyilvánosság erejében bíznak. Somogyban vészhelyzet uralkodik, de Fejér megye érintett részén sem rózsásak a viszonyok – írja a feol.hu.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság már február elején megnyitotta a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje ugyanis elérte a 124 centimétert. A dél-balatoni települések part menti ingatlanjai védelmében megtett intézkedés ugyanakkor jelentős problémát okoz a térség mezőgazdasági termelőinek.

A agrárszakemberek szerint a Sió környékén gazdálkodók nem vitatják a vízeresztés szükségességét, de az időzítése miatt jogos a felháborodásuk.

Úgy mondják: a vízügyi szakembereknek figyelembe kellett volna venniük az aktuális tél végi, tavasz eleji mezőgazdasági munkákat, és már korábban, a turizmust nem zavaró időszakban is megtörténhetett volna a víztöbblet leeresztése. A zsilip megnyitásával lezúduló víz veszélyezteti a földek állapotát, kétséges, hogy a feláztatott talaj elbírja-e a tavaszi munkákhoz szükséges nehéz gépeket.

Tolnanémedi, 2018. március 26.
A Sió-csatorna és a Kapos folyó találkozása Tolnanémedinél 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból.
MTI Fotó: Jánossy Gergely
A Sió-csatorna és a Kapos folyó találkozása Tolnanémedinél 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból. MTI Fotó: Jánossy Gergely

Úszunk, ha akarunk, ha nem – vélekednek a gazdák. Éppen akkor engedik a nyakukra a Siót, amikor kezdődnének a tavaszi mezőgazdasági munkák. És az a baj, hogy a magas vízállás miatt egyszerre túl nagy mennyiséget.

A szakemberek szerint így olyanok lesznek a földek, mint a szivacs,

nem lehet rájuk menni a gépekkel, az ősszel elvetett növényeket elárasztja a víz, s egyszerűen kirohadnak. A gazdák attól tartanak, hogy a Balaton kiegyensúlyozott vízgazdálkodása és a turizmus érdekei ismét felülírják majd érveiket. A jelenleg rendelkezésre álló középtávú és hosszú távú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel tovább emelkedhet a vízszint, ezért a kármegelőzés érdekében a felesleges vizet le kell ereszteni.

A gazdák panaszával az illetékes hatósághoz, az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz fordult a lap. Siklós Gabriella, a főigazgatóság szóvivője az alábbiakról tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot:

– Idén februárban és márciusban is rendkívüli mennyiségű csapadék (februárban az átlag kétszerese, márciusban már a hónap 20. napjáig szintén az átlag kétszerese) hullott a Balaton vízfelületére, illetve a vízgyűjtő területére is mind hó, mind eső formájában, ez pedig rendkívüli hozzáfolyást és vízszintemelkedést okozott. Ezért a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül nagy mennyiségben kell engedni a vizet. A végleges megoldás érdekében az Országos Műszaki Irányító Törzs elrendelte a terület légi felvételezését több spektrális tartományban, RGB és infrasávokban.

A végleges rendezésre az irányító törzs – az eredmények majdani ismeretében – több változatot dolgoz ki, ezek jelenleg is egyeztetés alatt állnak.

A végleges változat elfogadása érdekében megkezdtük az egyeztetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×