eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnöke a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított, Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékmű felavatásán Budafokon 2018. április 6-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Kaczynski: "Európa jövője nem képzelhető el Orbán Viktor és a Fidesz nélkül"

A lengyel-magyar barátságnak a történelembe messze visszanyúló gyökerei vannak, de ezek folyamatos megerősítésre szorulnak. Lech Kaczynski és a szmolenszki katasztrófa többi áldozatának emlékműve is ilyen gesztus, amely megerősíti barátságunkat - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke Budapesten ikertestvére, a néhai lengyel elnök és a szmolenszki légikatasztrófa többi áldozata emlékművének avatásán.

A 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófa szorosan összefügg a Katynban 1940 tavaszán történt tragédiával, mintegy 22 ezer lengyel hadifogolynak a szovjet Belügyi Népbiztosság, az NKVD által végrehajtott, ítélet nélküli kivégzésével. Ez az emlékmű ennek a közös emlékezésnek a szimbóluma - mondta Jaroslaw Kaczynski.

A szmolenszki katasztrófában 96-an haltak meg, lengyel politikai, katonai, társadalmi, egyházi vezetők, és Katynban is az akkori lengyel értelmiségi elit egy jelentős része, tartalékos tisztek lelték halálukat.

Közös emlékezés nélkül nem létezhet a népek egysége, barátsága, enélkül semmilyen tartós dolog nem jöhet létre - mondta Jaroslaw Kaczynski. Fivérére, Lech Kaczynskira emlékezve kiemelte, hogy részese volt a változásoknak, már ellenzéki személyiségként a kommunista Lengyelország, majd a rendszerváltás időszakában, később pedig elnökként. A jelenlegi változások sem jöhettek volna létre nélküle - tette hozzá.

Jaroslaw Kaczynski köszönetet mondott az emlékmű alkotóinak, és külön Orbán Viktornak, aki - mint mondta - szintén részese a változásoknak.

"Európa jövője nem képzelhető el Orbán Viktor és a Fidesz nélkül" - jelentette ki. "A mi barátságunk, közös utunk elvezet népeink szabadságához, ahhoz, hogy saját sorsukról saját maguk dönthessenek" - hangsúlyozta. Ez a döntés nem megy szembe Európával, a két ország éppenséggel utat mutat Európának. Orbán Viktornak ebben óriási szerepe van.

Minden magyarhoz fordulva kijelentette: a vasárnapi választásokon nemcsak Magyarország, hanem az egész világ szabadságának útjáról is döntést hoznak. Ez a döntés a nemzetek méltóságáról, szabadságáról is szól - mondta. Annak a kívánságának adott hangot, hogy ez a döntés vezessen a szabadság, Európa, Lengyelország és Magyarország nagysága felé.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszédében arra helyezte a hangsúlyt, hogy a mai lengyel történelmet nem lehet megérteni a szmolenszki tragédia nélkül. Ezzel az emlékművel a magyarok hidat építettek ehhez a megértéshez, köszönet érte - fogalmazott.

Felidézte Orbán Viktornak Nagy Imre újratemetésén, a Hősök terén 1989. június 16-án elmondott beszédét, ahol ő is jelen volt, és összehasonlította az akkori és a mostani eseményt. A két esemény ugyanolyan megható számára - mondta. Ugyancsak felidézte a magyar-lengyel barátság győri emlékművének 12 évvel ezelőtti avatását, amin lengyel részről Lech Kaczynski vett részt.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett Stanislaw Worcell, a 19. századi lengyel szabadságharcos szavaira, melyeket a lengyel-magyar barátságról mondott az 1848-as szabadságharc idején, és amelyek a győri emlékmű talapzatán is olvashatók. Különösen azt a mondatát emelte ki, hogy a két nép egymás nélkül nem tudna létezni.

Lengyelország és Magyarország közös jövője most alakul ki, és látva azt, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök harcol ezért, "bizonyos, hogy ez a közös jövő Magyarországról fog kiindulni, és bizonyos, hogy ki fogjuk harcolni" - fejezte be beszédét a lengyel kormányfő.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×