eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Rabok lábát mosta meg Ferenc pápa nagycsütörtökön - a nap hírei

Ismét határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. Oroszország kiutasít 60 amerikai diplomatát, és bezárja az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát.

Ismét rabok lábát mosta meg Ferenc pápa nagycsütörtökön. A katolikus egyházfő egy Vatikánhoz közeli börtönben a rabok előtt bemutatta az utolsó vacsorára emlékező misét. Erdő Péter esztergom-budapesti érsek nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában azt mondta: az utolsó vacsora megvilágítja, értelmezi és érzékelhetővé teszi Krisztus megváltó halálának titkát.

Ismét határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A testületet Molnár Zsolt bizottsági elnök az elmúlt napokban napvilágra került ügyek miatt hívta össze. A Fidesz-KDNP előre jelezte, hogy nem vesz részt a tanácskozáson, mert kampányakciónak tartja azt.

Elmarasztalta Orbán Viktor miniszterelnököt és Czunyiné dr. Bertalan Judit fideszes képviselőjelöltet a Nemzeti Választási Bizottság, amiért gyerekekkel kampányoltak azok szüleinek hozzájárulása nélkül. Az NVB a politikusokat fejenként 345 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

Az alapvető élelmiszerek és a megújuló energia áfájának csökkentését, illetve az internet forgalmi adójának megszüntetését ígéri választási győzelme esetén a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc elmondta: pártja törvényben garantálná, hogy a nettó minimálbér mindig érje el legalább a létminimum összegét.

A Fidesz leváltására kérte az MSZP szavazóit a párt elnöke. Molnár Gyula sorsfordítónak nevezte az április 8-i választást, amelyen szerinte az ország jövője dől el.

Az oktatás politikai, szakmai, anyagi megbecsülését ígéri választási győzelme esetén a Jobbik. Dúró Dóra, az ellenzéki párt politikusa szemléletváltást sürgetett, hogy az oktatás megfeleljen a 21. század elvárásainak.

A kormányzati szoftverbeszerzésekkel összefüggő visszásságokra hívta fel a figyelmet a Lehet Más a Politika képviselőjelöltje. Vágó Gábor közölte: kiderült, hogy a magyar állam túlárazott számítógépes programokat vásárolt, amivel a multi cégtől függővé tette magát.

Az MNB szerint a vártnál nagyobb növekedést ígér az idei fogyasztás, beruházás és export. A jegybank inflációs jelentése ebben az évben 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Pakson lerakták az ország egyik legnagyobb naperőművének alapkövét. A 20,6 megawatt kapacitású erőmű fél éven belül épül meg 50 hektáros területen, 9 milliárd forintos költséggel.

Oroszország kiutasít 60 amerikai diplomatát, és bezárja az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát - jelentette be az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov közölte: a döntés válaszlépés arra, hogy Washington és európai szövetségesei a Szkripal-ügy miatt nagy számban utasítottak ki orosz diplomatákat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×