eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

A kormányfő szerint a választás legnagyobb tétje az, hogy bevándorló állammá válik-e Magyarország - a nap hírei

Karácsony Gergely koalíciós kormányzást ajánlott a DK-nak és az LMP-nek. Utcai összecsapások törtek ki Barcelonában Carles Puigdemont letartóztatása miatt.

A kormányfő szerint az április 8-ai választás legnagyobb tétje az, hogy bevándorló állammá válik-e Magyarország, és sikerül-e megőrizni a biztonságot, az európai kultúrát és életmódot. Orbán Viktor a Kossuth rádióban úgy vélte: a terrorveszély fokozódása és a közbiztonság romlása összefügg a migrációval. Kijelentette: Magyarország álláspontja szerint a kontinens megtelt, a határokat meg kell védeni, a migránsokat pedig Európán kívül kell tartani. A miniszterelnök továbbra is arra számít, hogy a választásokra a kormánypárti jelöltekkel szemben egyetlen ellenzéki jelölt áll majd.

Koalíciós kormányzást ajánlott a DK-nak és az LMP-nek az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely közölte azt is: a Párbeszéd honlapján közzéteszik az MSZP-Párbeszéd száz pontból álló kormányprogramját, amelyet a következő országgyűlésben a demokratikus ellenzéki pártokkal közösen kíván megvalósítani a szövetség. A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: a száz pont egy új fejezet Magyarország történetében, ami egy új kezdet lehet a magyar politikában.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az embereknek az áprilisi választáson elégtételt kell venniük a kormány gyűlöletkeltő politikáján az ország békéje érdekében. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a rendszerváltozás után valamennyi kormány követett el hibákat, a jelenlegi kabinet azonban elsőként történelmi bűnt hajtott végre saját nemzetével szemben. A volt miniszterelnök helyzetértékelő kampányrendezvényén kiemelte: a demokratikus ellenzék pártjainak kötelességük együttműködni.

Az LMP azonnali kárrendezést ígér a devizahitelek és a brókerbotrányok károsultjainak. Az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: pártja nem hagyja, hogy a bankok, a kormány, vagy bárki más játsszon az emberek pénzével. Szél Bernadett hangsúlyozta: ha az LMP-nek a választások után lesz elég hatalma hozzá, azonnal felállít egy a brókerbotrányokat vizsgáló parlamenti bizottságot, amely a kárrendezés kidolgozása után biztosítaná a politikai és jogi felelősségvállalást is. Emellett olyan garanciákat dolgozna ki, amelyek megakadályoznák hasonló esetek előfordulását.

Sokan - tízből hatan - hajlandóak lennének vizitdíjat fizetni, ha a befolyó pénzt az állami egészségügy fejlesztésére fordítaná a kormány. A Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotokkal a válaszadók kétharmada elégedetlen. A megkérdezettek csaknem kétharmada szerint az elmúlt években romlott az állami egészségügy helyzete. A Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérés alapján mára többségbe kerültek a társadalmon belül azok, akik az elmúlt néhány évben fizettek hálapénzt. Az érintettek több mint felének pénzbe került, hogy előbbre jusson a várólistán. A válaszadók vagy családtagjaik több mint fele igénybe vett magán-egészségügyi ellátást az elmúlt pár évben és erre átlagosan 133 ezer forintot költött.

Szabadi Vilmos hegedűművész és Vajda Gergely zeneszerző kapta az idei Bartók - Pásztory - díjat. A Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított rangos elismerést minden évben előadóművészeti és zeneszerzői kategóriában ítélik oda a magyar zenei élet fejlődéséhez, valamint a bartóki szellemiség megőrzéséhez munkásságukkal jelentősen hozzájáruló művészeknek, együtteseknek. Az elismeréssel kétmillió forint pénzjutalom is jár.

Katalónia fővárosában utcai összecsapások törtek ki annak hírére, hogy a német hatóságok letartóztatták Carles Puigdemont menesztett katalán elnököt. Már szombat éjjel is voltak hasonló összecsapások Barcelonában, akkor többen megsérültek. Carles Puigdemont hétfőn jelenik meg az illetékes német bíróság előtt, amely dönt a kiadatásáról. A politikus és volt kormánya külföldön lévő négy tagja ellen pénteken adott ki ismét európai elfogatóparancsot a spanyol legfelsőbb bíróság.

Kigyulladt egy bevásárlóközpont a dél-oroszországi Kemerovóban. A tűzben harmincheten életüket vesztették, 43-an megsérültek, 70 ember sorsa nem ismert - közölte vasárnap éjjel az operatív tűzoltó-parancsnokság újabb összesítésében.Az eltűntként számon tartottak közül 40 gyerek. Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. A pláza második emeletén lévő állatsimogatóban kétszáz állat odaveszett. Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. A tűz okának megállapítására az orosz Nyomozó Bizottság vizsgálatot indított. A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Magyarországon 35 település csatlakozott az idei Föld órája akcióhoz. Szombat este rekordszámú, 188 országban kapcsolták le több mint 18 ezer középület, nevezetesség díszkivilágítását. Itthon a Budai Várnegyed, az összes fővárosi híd, a Parlament, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű is sötétbe borult. . Az akció mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, de Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozott. A Föld órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×