eur:
395.01
usd:
363.62
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Szijjártó Péter: a biztonság a legfontosabb - a nap hírei

Évente 60 ezer tonna szintetikus gumit állít elő ősztől Tiszaújvárosban a Mol-csoport és egy japán cég. A biztonsághoz való jog garantálását nevezte a magyar kormány legfontosabb feladatának Genfben a külgazdasági és külügyminiszter. A vádlott távollétében folytatja a Teréz körúti robbantás miatt indult büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék.

Évente 60 ezer tonna szintetikus gumit állít elő ősztől a Mol-csoport és a japán JSR Corporation gyára Tiszaújvárosban. Az üzem átadásakor Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a 160 munkahelyet teremtő 100 milliárd forintos beruházást a kormány 12 milliárdos adókedvezménnyel támogatja. Hernádi Zsolt, a magyar olajcég elnök-vezérigazgatója elmondta: a Mol 2030-ig 1300 milliárd forintot fektet be a térségben, és a régió legjobb, legdiverzifikáltabb vállalata kíván lenni.

A biztonsághoz való jog garantálását nevezte a magyar kormány legfontosabb feladatának az ENSZ emberi jogi bizottságában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Genfben a migrációról szóló kormányjelentést magyarázva azt hangsúlyozta: a magyar kormány nem enged be és nem is fog beengedni illegálisan érkezett bevándorlókat.

Ismét közös cselekvésre szólított fel a vízválság megoldására a köztársasági elnök a Víz Világfórum megnyitóján. Áder János Brazíliavárosban az ENSZ Vízügyi Elnöki Testület kétéves munkájának eredményét ismertette. Kiemelte: a víz élet és halál kérdése; a vízválság nem a jövő, hanem a jelen. A testület javaslata szerint öt éven belül meg kell duplázni a vízügyi befektetéseket.

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a levélcsomagok postázását a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választóknak. Pálffy Ilona az iroda elnöke elmondta, hogy csaknem 366 ezren regisztráltak eddig és még ötezer regisztrációs kérelem érkezett az NVI-hez. A regisztrációs határidő március 24-én délután jár le.

Az MSZP elnöke szerint teljesíthetetlen feltételek hangzottak el a választási együttműködésről tartott vasárnapi ellenzéki megbeszélésen. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke viszont úgy látja, nem sikerült megtudni az LMP-től, hogy mit kérnének egy együttműködés során a Jobbiktól, illetve a szocialistáktól és a DK-tól. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a baloldal irányából a jobboldal irányába még nem történt meg az a közeledés, ami a kormányváltáshoz kell.

A Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével szemben. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy az LMP társelnöke az elmúlt napokban beismerte, hogy 20 millió forintos nagyságrendben költött magánrepülőgép-vezetésre, azonban az interneten elérhető vagyonnyilatkozata alapján nem látni ennek a forrását.

Egy találmány ügyében költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya - derül ki a Polt Péter legfőbb ügyész által kiadott adatokból, amelyet Hadházy Ákos LMP-s politikus ismertetett. Az ellenzéki politikus az InfoRádióban elmondta: a Rogán Antalhoz és feltalálótársaihoz köthető, az aláírási eljárást kifejlesztő cég 256 millió forint uniós pénzt nyert a projektre, amelyben az OLAF visszásságokat tárt fel.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarország helye egy megújuló és szociális Európai Unióban van, amely minden magyar állampolgár számára a felemelkedés lehetőségét jelenti. Karácsony Gergely az Európai Parlament brüsszeli székházában kétnapos látogatása egyik céljának nevezte, hogy megvédje a magyar társadalmat attól a károkozástól, amit a saját kormánya okozott neki Európában.

A Jobbik a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy jogorvoslatot kérjen az Állami Számvevőszék több mint 660 millió forintos büntetése miatt. Volner János frakcióvezető törvénytelennek nevezte a számvevőszék tiltott pártfinanszírozásra hivatkozó szankcióját. Azzal vádolta az ÁSZ-t, hogy az előírt öt munkanap helyett mindössze két munkaórát biztosított adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítésére.

A nemzetpolitikai államtitkár szerint várhatóan összegyűlik a szükséges számú aláírás az őshonos európai kisebbségek érdekében indított kezdeményezésben. Potápi Árpád elmondta: hét uniós tagállamban egymillió aláírást kell gyűjteni április 3- ig, hogy az unió érdemben foglalkozzon a kérdéssel, amely 60-70 millió embert érint Európa-szerte. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: biztosan nő még az aláírások száma, mivel sok emberhez most jutnak el a papíralapú ívek.

A vádlott távollétében folytatja a Teréz körúti robbantás miatt indult büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék. Ezt maga a vádlott kérte. A törvényszék közleménye szerint a férfi már a március 5-i tárgyaláson is zavarta annak menetét azzal, hogy fáradtságra hivatkozva lefeküdt a vádlottak padjára, majd pedig a földre. A hétfői tárgyaláson ez megismétlődött. A vád szerint a huszonéves fiatalember 2016. szeptember 24-én késő este a VI. kerületben, a Teréz körúton egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két arra haladó rendőrjárőrt.

Oroszországban a csaknem végleges adatok szerint Vlagyimir Putyin nyerte az elnökválasztást. A hivatalban lévő államfő a voksok 76,6 százalékát szerezte meg. A nem végleges adatok szerint a részvételi arány 67,4 százalékos volt. Az EBESZ szerint több szabadságjog korlátozása csökkentette a konkurencia lehetőségét, nem volt meg az igazi választás lehetősége.

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutott az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken az Európai Unió és London - jelentette be az Európai Bizottság főtárgyalója. Michel Barnier és David Davis, Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter is azt hangsúlyozta: sok munka van még hátra, például az ír-északír határellenőrzés ügyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×