eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A kétéltűek számára kiépített terelőrendszer mentén begyűjtött barna varangy (Bufo bufo) a 2-es számú főút mellett, Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelőhelyükről előbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédők a békák vándorlási útvonalát keresztező nagy forgalmú főút mentén terelőrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltűeket.
Nyitókép: Komka Péter

Megindulnak a békák - vigyázzanak az utakon!

Ezen a héten nagy erőkkel kezdődött meg a békavonulás országszerte, Hont mellett is több ezer béka kelt útra. Az InfoRádiónak a 2-es út mentén a békaterelést felügyelő Sámuel Zsuzsanna nyilatkozott. Az önkéntest csak brekimaminak nevezik a helyiek, aki családoknak, érdeklődőknek tart idegenvezetést, bemutatja a különböző fajokat és a békavonulás jelenségét.

A békák télen téli álmot alszanak, és tavasszal van a szaporodási időszakuk

– tájékoztatott Sámuel Zsuzsanna, aki hozzátette: a Honti békák most bújnak elő fagymentes téli rejtekhelyeikről, és elindulnak az Ipoly-ártéri szaporodóhelyükre. Az északi településen többezer béka tanyázik, a börzsönyi barna varangy állomány legnagyobb része ott él, a magyarországi 12 békafaj közül 10 megtalálható a területen. „És mellette van nagyon tündéri kis pettyes gőténk is, akit a gyerekek csak mini krokodilnak hívnak” – mondta az önkéntes békamentő.

Hont, 2017. március 12. 
Sámuel Zsuzsanna önkéntes békamentő a 2-es számú főút mellett gyűjtött barna varangyot (Bufo bufo) mutat Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelőhelyükről előbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédők a békák vándorlási útvonalát keresztező nagy forgalmú főút mentén terelőrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltűeket.
MTI Fotó: Komka Péter
Sámuel Zsuzsanna (Komka Péter/MTI)

A 2-es út mellett speciális, polimerbeton terelő fal megy, melyen még a levelibéka sem tud megkapaszkodni a tapadókorongos talpával, illetve a burkolat alatt húzódó alagutakon keresztül közlekedhetnek a békák, így

nem ütik el őket az autósok, mint pár éve

– hangsúlyozta a Sámuel Zsuzsanna.

„A békák a táplálékláncnak a kellős közepén helyezkednek el” – emelte ki a békák fontosságát a „brekimami”. Pete koruktól kezdve rengeteg állatnak szolgálnak táplálékul, és évente több tonna kártevőt – csigákat, férgeket, rovarokat – pusztítanak el.

A szokottnál intenzívebb most a vonulás: a korábbi években az erdei békák után egy héttel keltek útra a barna varangyok, idén a vasárnap indulókat már kedden követték társaik – mondta Sámuel Zsuzsanna. Ha megérkeznek az ártérre, biztonságban lesznek a hosszú hétvége zord időjárásával szemben. „Akkor van veszély, hogyha közben valamelyik már petét is rak, mert akkor sajnos a peték el fognak pusztulni” – tette hozzá. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×