INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

béka

tavasz

vonulás

hont

Hont, 2017. március 12.  A kétéltűek számára kiépített terelőrendszer mentén begyűjtött barna varangy (Bufo bufo) a 2-es számú főút mellett, Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelőhelyükről előbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédők a békák vándorlási útvonalát keresztező nagy forgalmú főút mentén terelőrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltűeket. MTI Fotó: Komka Péter

Megindulnak a békák - vigyázzanak az utakon!

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Ezen a héten nagy erőkkel kezdődött meg a békavonulás országszerte, Hont mellett is több ezer béka kelt útra. Az InfoRádiónak a 2-es út mentén a békaterelést felügyelő Sámuel Zsuzsanna nyilatkozott. Az önkéntest csak brekimaminak nevezik a helyiek, aki családoknak, érdeklődőknek tart idegenvezetést, bemutatja a különböző fajokat és a békavonulás jelenségét.

A békák télen téli álmot alszanak, és tavasszal van a szaporodási időszakuk

– tájékoztatott Sámuel Zsuzsanna, aki hozzátette: a Honti békák most bújnak elő fagymentes téli rejtekhelyeikről, és elindulnak az Ipoly-ártéri szaporodóhelyükre. Az északi településen többezer béka tanyázik, a börzsönyi barna varangy állomány legnagyobb része ott él, a magyarországi 12 békafaj közül 10 megtalálható a területen. „És mellette van nagyon tündéri kis pettyes gőténk is, akit a gyerekek csak mini krokodilnak hívnak” – mondta az önkéntes békamentő.

Hont, 2017. március 12. 
Sámuel Zsuzsanna önkéntes békamentő a 2-es számú főút mellett gyűjtött barna varangyot (Bufo bufo) mutat Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelőhelyükről előbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédők a békák vándorlási útvonalát keresztező nagy forgalmú főút mentén terelőrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltűeket.
MTI Fotó: Komka Péter
Sámuel Zsuzsanna (Komka Péter/MTI)

A 2-es út mellett speciális, polimerbeton terelő fal megy, melyen még a levelibéka sem tud megkapaszkodni a tapadókorongos talpával, illetve a burkolat alatt húzódó alagutakon keresztül közlekedhetnek a békák, így

nem ütik el őket az autósok, mint pár éve

– hangsúlyozta a Sámuel Zsuzsanna.

„A békák a táplálékláncnak a kellős közepén helyezkednek el” – emelte ki a békák fontosságát a „brekimami”. Pete koruktól kezdve rengeteg állatnak szolgálnak táplálékul, és évente több tonna kártevőt – csigákat, férgeket, rovarokat – pusztítanak el.

A szokottnál intenzívebb most a vonulás: a korábbi években az erdei békák után egy héttel keltek útra a barna varangyok, idén a vasárnap indulókat már kedden követték társaik – mondta Sámuel Zsuzsanna. Ha megérkeznek az ártérre, biztonságban lesznek a hosszú hétvége zord időjárásával szemben. „Akkor van veszély, hogyha közben valamelyik már petét is rak, mert akkor sajnos a peték el fognak pusztulni” – tette hozzá. 

Nyitókép: Komka Péter

Kapcsolódó hang

Útra kelnek a békák
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018