eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Minden eddiginél fontosabbnak nevezte Európa számára a külső határok védelmét Szijjártó Péter - a nap hírei

Tovább szigorít a "Stop Soros" törvénycsomagon a kormány. Már hétfőn megkezdik az aláírásgyűjtést a szocialisták az országgyűlési választáson induló egyéni jelölteknek.

Minden eddiginél fontosabbnak nevezte Európa számára a külső határok védelmét a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére létrejött koalíció kuvaiti külügyminiszteri értekezletén iraki kollégájával megállapodott arról, hogy a 200 fős magyar kontingensbe február végén érkező katonák megkapják a vízumot.

Tovább szigorít a "Stop Soros" törvénycsomagon a kormány. A parlament elé kerülő tervezetben már nem csak regisztrációhoz, hanem engedélyhez kötik azoknak a szervezeteknek a működését, amelyek a kormány szerint szervezik a migrációt. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: a cél, hogy Magyarországon migrációt szervezni, támogatni vagy finanszírozni csak engedély birtokában lehessen, amelyet a belügyminiszter adna meg.

Már hétfőn megkezdik az aláírásgyűjtést a szocialisták az országgyűlési választáson induló egyéni jelölteknek - közölte az MSZP elnöke. Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: pártja - szövetségben a Párbeszéddel - mielőbb országos listát akar állítani. A politikus szólt arról is, hogy az MSZP az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjasok helyzetének rendezése mellett azzal kampányol, hogy felzárkóztatja az elmúlt 8 évben leszakadt rétegeket.

Ingyenesen használható sportlétesítményeket építene minden 2000 főnél nagyobb településen a Jobbik. Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azzal érvelt, hogy Európa legelhízottabb nemzete a magyar és itt a legmagasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, ez pedig a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

Az LMP igazságosabb adórendszert ígér, valamint a családi pótlék, a gyes és a nyugdíjminimum összegének megemelését. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy az elmúlt években csak a Fidesz-közeli kevesek gazdagodtak, míg sokan elszegényedtek. A politikus bírálta a kormányt és tagjai rokonainak gazdagodását.

Heteken belül megnyílnak a nők elhelyezkedését és rugalmas foglalkoztatását segítő első helyi központok - közölte a családügyért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádiónak elmondta: a kormány országszerte 6 regionális és 67 helyi centrumot hoz létre, amelyekben a gyerekvállalás előtt álló, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérni vágyó nőket is várják.

Beszerezhető a védőoltás a rotavírus-fertőzés megelőzésére - közölte az InfoRádió kérdésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy december óta hiány van az egyik védőoltásból. Az OGYÉI közölte: januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára adott ki engedélyt a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek. Ennek a felét már értékesítették, február végén érkezik még több hétre elegendő vakcina.

A mozgáskorlátozottak érdekképviselete elfogadhatónak tartja, hogy ferdepályás liftekkel biztosítsák a mozgáskorlátozott emberek közlekedését a 3-as metró hat megállójában. A szervezet a múlt héten állapodott meg a főváros és a kormány képviselőivel abban, hogy a 3-as metró 20 állomása közül már 18 akadálymentes lesz.

Németországban azonnali hatállyal távozik a szociáldemokrata párt elnöki tisztségből Martin Schulz. A politikus a párt elnökségi ülése után elmondta: a pártvezetés egyhangúlag támogatta, hogy Andrea Nahles szövetségi parlamenti frakcióvezetőt jelöli elnöknek. Martin Schulz a múlt héten bejelentette: lemond szociáldemokrata pártelnöki tisztségéről, mert a keresztény uniópártokkal megalakítandó következő kormányban átveszi a külügyminisztérium vezetését. Miután elhatározása felháborodást váltott ki saját pártjában, a politikus közölte: mégsem tart igényt a külügyminiszteri posztra.

A mérőműszerek eljegesedtek és rossz adatokat mutattak, ez is hozzájárulhatott az orosz utasszállító vasárnapi katasztrófájához. Ezt állapította meg a szerencsétlenséget vizsgáló bizottság a gép feketedobozának vizsgálata után. Az Orszkba tartó An-148-as típusú utasszállító vasárnap a felszállás után lezuhant, 65 utasa és hatfős személyzete életét vesztette.

A szárazság miatt katasztrófa sújtotta területté nyilvánították egész Dél-Afrikát a hatóságok. Így már a kormány feladata a katasztrófa elhárítása. Fokváros környékét száz éve nem tapasztalt aszály sújtja hónapok óta és félő, hogy hamarosan nem lesz ivóvíz.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×