eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elindult a Házasság hete - a nap hírei

Lezuhant egy orosz utasszállító Moszkva közelében, nincsenek túlélők. Hétfőn megkezdi a posta a választási értesítők kézbesítését. A német kancellár szerint magas, de elfogadható árat fizetett a CDU a stabil kormány megalakulásáért. A nap legfontosabb hírei február 11-én.

Fedélzetén 71 emberrel lezuhant Moszkva közelében egy orosz utasszállító repülő. A belföldi járat tragédiájának nincsenek túlélői. A gép közvetlenül felszállás után tűnt el a radarok képernyőiről. A dél-oroszországi Orszkba tartó An-148-as gép fedélzetén 65 utas és hatfőnyi személyzet tartózkodott. A repülőgép a helyszínen készült videofelvételek tanúsága szerint darabokra tört. A szerencsétlenség oka még nem ismert. A moszkvai magyar nagykövetség konzulátusa azt közölte: az áldozatok között nincs magyar állampolgár.

Hétfőn kezdi kézbesíteni a Posta az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az országgyűlési választás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb február 19-éig postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor a helyi jegyzőnél jelezheti ezt.

Országszerte és a határon túl is több mint 300 program hívja fel a figyelmet a házasság, a család fontosságára a vasárnap kezdődött Házasság hete nevű rendezvénysorozaton. Az eseményt 4 kontinens 21 országában ünneplik. A kezdeményezés csaknem két évtizede Angliából indult el, Magyarországon 2008 óta rendeznek országos eseménysorozatot a keresztény egyházak és a civil szervezetek.

Európa egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományőrző rendezvényének nevezte a mohácsi busójárást az Országgyűlés elnöke. A városban rendezett hatnapos esemény fő programján Kövér László a mohácsiak több mint 250 éves hagyományáról szólva felelevenítette: a busójárás immár kilencedik éve az emberiség szellemi világörökségének hivatalosan is számon tartott része. A szervezők becslései szerint a busójárás kiemelt rendezvényei 80-100 ezer látogatót vonzanak.

Semmiképp nem vonja vissza a Stop Soros törvénycsomagról szóló előterjesztést a kormány. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta: a tervezetről szóló társadalmi vitában több mint hatszáz érdemi véleményt kapott a kabinet, többségük támogatja a csomagot vagy még szigorítana is azon.

A Fidesznek társadalompolitikai célkitűzései is vannak a mezőgazdasággal - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hangsúlyozta: azoknak, akik az agráriummal foglalkoznak, középosztálybeli családokká kell válniuk. A kormánynak további erőfeszítéseket kell tennie a tulajdonosi középosztály erősítése érdekében.

A Demokratikus Koalíció feljelenti a Miniszterelnökséget vezető minisztert az Elios-ügyben. Gyurcsány Ferenc pártelnök Facebook-bejegyzésében lapértesülésekre hivatkozva azt írja: az Európai Csaláselleni Hivatal jelentése bűnszövetkezetet emleget a cég korábbi közvilágítási közbeszerzéseivel kapcsolatban, a párt pedig úgy tudja: Lázár János többször egyeztetett a cég vezetőjével Tiborcz Istvánnal.

Hatpontos programmal segítené a munkanélkülieket az Együtt. Az ellenzéki párt szerint egyebek mellett a 3 hónapos álláskeresési járadék helyett 9 hónapos álláskeresési biztosításra és a munkaügyi központok megerősítésére van szükség. Az Együtt felhívta a figyelmet, hogy az országban egyszerre van munkaerőhiány miközben több százezer ember tartósan munkanélküli.

A német kancellár szerint magas, de elfogadható árat fizetett a Kereszténydemokrata Unió azért, hogy stabil kormány alakulhasson Németországban. Angela Merkel, a CDU elnöke egy televíziós interjúban fájdalmas veszteségnek nevezte pártja számára a pénzügyminisztérium átadását a Német Szociáldemokrata Pártnak, de szerinte az alternatíva az lett volna, hogy a tárcák elosztásáról szóló vita miatt nem alakul meg a kormány.

Irakban négymillió gyermek szorul segítségre az Iszlám Állam elleni háború miatt - jelentette az ENSZ Gyermekalapja. Az UNICEF adatai szerint 2014 óta 150 támadás ért oktatási, 50 pedig valamilyen egészségügyi intézményt Irakban. Az ország iskoláinak mintegy felében lenne szükség újjáépítési munkákra. Hétfőn Kuvaitban háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik Irak újjáépítéséről.

Egységre szólított fel az iráni államfő az iszlám forradalom 39. évfordulója alkalmából mondott beszédében. Haszan Róháni szélesebb körű politikai jogokat szorgalmazott. Januárban országszerte tömeges kormányellenes tiltakozások voltak az utcákon. A demonstrációk helyenként erőszakba torkolltak, összesen 25 ember életét vesztette.

Javult az iszlám megítélése Franciaországban. A megkérdezettek 56 százaléka szerint a vallás összeegyeztethető a demokrácia értékeivel, míg 2016-ban csak 44 százalék gondolta ezt. Az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérése abból az alkalomból készült, hogy Emmanuel Macron államfő nemzeti konzultációt javasol az iszlám franciaországi beillesztéséről.

Izrael súlyos károkat okozott az iráni és a szíriai hadseregnek a szombati légicsapásokkal - hangsúlyozta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormány ülésén. A katonai szakértők többsége szerint az F-16-os kilövésére adott izraeli válasz megfelelő módon jelezte Iránnak és Szíriának, hogy Izrael a jövőben is megvédi határait. A szakértők szerint szombaton véget ért az iráni-izraeli hadviselés évek, évtizedek óta a színfalak mögött folytatott korszaka.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×