eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nagy szigor: motozások lesznek a repülőtéren

Nagy szigor: motozások lesznek a repülőtéren

Véletlenszerű rendőrségi ellenőrzésekkel és a munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorításával igyekszik csökkenteni a poggyászlopások számát a Budapest Airport. A fejlesztési tárca vizsgálatot rendelt el.

A közelmúlt nagyobb sajtóvisszhangot kapott, hogy több Budapestre érkező utasnak is értékeket loptak el a poggyászából, de az nem bizonyított, hogy melyik repülőtéren történt a bűneset.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy

a beérkező poggyászkárok száma tavaly 53 volt, miközben több mint 3 millió csomagot kezeltek.

Hozzátette, hogy minden repülőtéren a poggyászkiszolgálásra külsős céget foglalkoztatnak, így van ez Magyarországon is, vagyis a Budapest Airport munkatársai nem kerülhetnek kapcsolatba az utasok csomagjaival. 

A helyettes szóvivő elmondta, nagyon szoros együttműködésben vannak a rendőséggel, ha tudomást szereznek arról, hogy valamelyik alkalmazottnak köze van poggyásszal való visszaéléshez, akkor visszavonják a belépőkártyáját.

"Aktívan is próbálunk tenni az ilyen cselekmények ellen, véletlenszerű rendőrségi ellenőrzéseket, motozásokat vezettünk be a rendőrséggel közösen, a szigorított biztonsági területre való ki- és belépéskor, illetve - mint repülőtér-üzemeltető - olyan szabályokat hoztunk, amik korlátozzák a munkaterületre bevihető készpénz- és cigaretta-mennyiséget is" - fejtette ki.

Kurucz László hozzátette, hogy a biztonság érdekében tájékoztatják az utasokat, hogy ne rakjanak értéket a poggyászukba, illetve a rendőséggel közösen véletlenszerűen ellenőrzik a reptéren megforduló embereket. 

Kurucz szerint, amennyiben valaki észleli, hogy

nincs meg a csomagja, akkor azonnal tegyen bejelentést a légitársaságnál,

hiszen ők tudják elindítani panaszkezelést, illetve visszakeresni a csomagot. Amennyiben egy értéktárgy veszik el, akkor forduljanak a rendőséghez. 

Elsőként a 444.hu írta meg, hogy a budapesti dél-koreai nagykövetség január 19-én egy a legnépszerűbb közösségi oldalra írt nyilvános posztban hívta fel a figyelmet a budapesti reptéren történt poggyászfosztogatásokra. A bejegyzés alá írt hozzászólások szerint aznap este is több külföldi utast is megloptak Ferihegyen és egy Dublinból hazalátogató magyar házaspárt is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feltehetőleg a sajtóhírekre reagálva soron kívüli hatósági ellenőrzést rendelt el a reptéren az utasok poggyászainak kezelését végző kiszolgáló szervezeteknél. A tárca közleménye értelmében a légiközlekedési hatóság korlátozni fogja minden olyan szervezet engedélyét, amely nem képes biztosítani, hogy a Budapestre érkező vagy onnan induló utasok poggyászaikat sértetlenül és hiánytalanul kapják vissza. A Budapest Airport nem kívánt reagálni a közleményre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×