eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Varga: fontos szerep jut a kkv-knak - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kis- és közepes vállalkozások jelentősen javítják az ország versenyképességét. Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok, oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői Budapesten. Megkezdődött az ellenzéki aláírásgyűjtés a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért. A nap legfontosabb hírei február 5-én.

Kiemelt szerep jut a kis- és közepes vállalkozásoknak Magyarország versenyképességének erősítésében - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a magyar kisvállalkozások fejlesztésére kidolgozott munkaanyagát mutatta be egy konferencián. Varga Mihály azt mondta: az OECD és a kormány közös stratégiája a magyar körülmények, szabályozási környezet és a vállalati sajátosságok figyelembevételével készült.

Két milliárd forintos beruházással kutatási és fejlesztési központot hoz létre a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat Pécsett - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a 2 ezer négyzetméteres épületben 88 magasan kvalifikált munkavállaló kap munkát. A beruházást 773 millió forinttal támogatta a kormány.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország szerepelt a legrosszabbul egy költségvetési átláthatóságról készült felmérésben - írja a Portfolió. Romhányi Balázs, az elemzésért Magyarországon felelős szervezet, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője a gyenge eredmény okai közé sorolta, hogy a kormány a nemzetközileg elfogadott legfontosabb költségvetési dokumentumok egy részét nem készíti el, a többi tartalma pedig még a közép-európai színvonaltól is elmarad.

Ismét kiállt az Ukrajnában élő kisebbségek oktatáshoz fűződő jogai mellett a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bukaresti tárgyalásai után azt mondta: Teodor Melescanu román külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy az ukrán kormánynak tárgyalnia kell a nemzeti közösségekkel mielőtt végrehajtja a vitatott törvényt. Közben az ukrán oktatási miniszter bejelentette, hogy Kijev a Velencei Bizottság ajánlása alapján 2023-ig meghosszabbítja a vitatott jogszabály vonatkozó cikkelyének bevezetését.

Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok, oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői Budapesten. A kezdeményező Tanítanék mozgalom nevében Pilz Olivér kiemelte: azért kezdték el szervezni a dokumentum kidolgozását és aláírását, mert az oktatást nemzeti ügynek tartják. Az oktatási minimumról szóló egyezséget a pártok közül az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt, a Momentum, a Liberálisok, Modern Magyarország Mozgalom és az Új Kezdet képviselői írták alá

Megkezdődött az ellenzéki aláírásgyűjtés a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért. A kezdeményezést az MSZP, a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői jelentették be. Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő véleménye szerint Tarlós István főpolgármester nem ismeri be, hogy az akadálymentesítés fontos ügy, és nem harcol a kormánnyal a budapestiek érdekében.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Jobbik ellen a számvevőszéki ellenőrzés akadályozásával kapcsolatban indult vizsgálatot a nyomozóhatóság. A Jobbik új eljárásra kéri az Állami Számvevőszéket, a szervezet vezetőjétől pedig bocsánatkérést vár. Az ÁSZ ugyanakkor közölte: a határozat nem befolyásolja a január elején nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben tett megállapításokat és a szervezet továbbra is várja az intézkedési tervét.

Felkészült a segítségnyújtásra a hajléktalan ellátórendszer - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár. Czibere Károly hangsúlyozta: az önkormányzatok feladata, hogy megelőzzék az emberek testi épségét, életét veszélyeztető helyzeteket. Az országban a téli időszakban összesen 11.100 férőhelyen várják a hajléktalanokat.

Életének 77. évében elhunyt Barsiné Pataky Etelka – közölte a Fidesz. Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt. 2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben pedig a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották. 2010-ben az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

A másfél évvel ezelőtti Teréz körúti robbantásban életveszélyesen megsérült két rendőrjárőrt és egy könnyebben megsérült civilt hallgatott meg tanúként a Fővárosi Törvényszék. A rendőrök 20, illetve 30 millió forintos kártérítési igényt jelentettek be az előző tárgyaláson.

Oroszország nukleáris robbanótöltet hordozására is alkalmas rakétákat telepített a Lengyelország és Litvánia közé beékelődő kalinyingrádi területre. Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke az intézkedést a NATO katonai infrastruktúrájának az orosz határok közelében történt megerősítésével indokolta.

Az Egyesült Államokban elutasította az elnök a republikánus és demokrata párti képviselők kompromisszumos javaslatát, amely megadná az amerikai állampolgárságot azoknak a fiataloknak, akiket gyermekként, illegális bevándorló szüleik hoztak az országba. Donald Trump közölte: mindaddig nem születhet megállapodás az érintett fiatalok helyzetének rendezéséről, amíg a törvénytervezet nem foglalja magában a mexikói határon megépítendő fal költségeit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×