eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla
Így terjed az idei influenzajárvány

Így terjed az idei influenzajárvány

Az B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. A legjobban úgy lehet felkészülni a járványok ellen, ha minden évben beoltatjuk magunkat.

Mintegy 90 százalékban a B-típusú vírus felelős a mostani influenzajárványért - mondta az InfoRádiónak a helyettes országos tisztifőorvos. Szabó Enikő hozzátette: 2018-ban eddig ezért volt kevesebb az influenzaszerű megbetegedések száma.

Hozzátette, hogy a B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. Ezt alátámasztja a tavalyi adat, akkor az A-típusú vírus tombolt, és háromszor többen betegedtek meg, mint az idén. 

Szabó Enikő azt is mondta: „Akkor van értelme védőoltást beadatni, ha tudjuk azt, hogy valószínűleg két héten belül nem találkozunk olyan emberrel, akitől megkapjuk, ugyanis tudni kell az oltásról, hogy két hétre van szüksége a szervezetnek arra, hogy a védettsége kialakuljon.”

Így terjed az idei influenzajárvány

Szabó elmondta, hogy minden évben más az oltásoknak az összetétele, és

ha valaki miden évben beoltatja magát, akkor sokkal nagyobb védettség alakul ki,

hiszen ekkor alakul ki a keresztvédettség, ami több vírus ellen hat. „Az előző évhez viszonyítva január első hetében 70 ezerrel többen kérték az ingyenes védőoltást, mint a korábbi évben”  – mondta a helyettes országos tisztifőorvos. Hozzátette, a legideálisabb az lenne, ha a 2008-as évhez hasonlóan mintegy 1, 2 millió ingyenes oltást kit tudnának osztani, de valószínűleg erre most nem lesz lehetőségük.  

Fontos a megelőzés 

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)

A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: 

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt állami vállalatoknál dolgozónak ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást.

Továbbá a közlekedési és nagyobb ügyfélforgalommal rendelkező cégeknél elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×