INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

belföld

influenza

védőoltás

Így terjed az idei influenzajárvány

Így terjed az idei influenzajárvány

Az B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. A legjobban úgy lehet felkészülni a járványok ellen, ha minden évben beoltatjuk magunkat.

Mintegy 90 százalékban a B-típusú vírus felelős a mostani influenzajárványért - mondta az InfoRádiónak a helyettes országos tisztifőorvos. Szabó Enikő hozzátette: 2018-ban eddig ezért volt kevesebb az influenzaszerű megbetegedések száma.

Hozzátette, hogy a B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. Ezt alátámasztja a tavalyi adat, akkor az A-típusú vírus tombolt, és háromszor többen betegedtek meg, mint az idén. 

Szabó Enikő azt is mondta: „Akkor van értelme védőoltást beadatni, ha tudjuk azt, hogy valószínűleg két héten belül nem találkozunk olyan emberrel, akitől megkapjuk, ugyanis tudni kell az oltásról, hogy két hétre van szüksége a szervezetnek arra, hogy a védettsége kialakuljon.”

Így terjed az idei influenzajárvány

Szabó elmondta, hogy minden évben más az oltásoknak az összetétele, és

ha valaki miden évben beoltatja magát, akkor sokkal nagyobb védettség alakul ki,

hiszen ekkor alakul ki a keresztvédettség, ami több vírus ellen hat. „Az előző évhez viszonyítva január első hetében 70 ezerrel többen kérték az ingyenes védőoltást, mint a korábbi évben”  – mondta a helyettes országos tisztifőorvos. Hozzátette, a legideálisabb az lenne, ha a 2008-as évhez hasonlóan mintegy 1, 2 millió ingyenes oltást kit tudnának osztani, de valószínűleg erre most nem lesz lehetőségük.  

Fontos a megelőzés 

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)

A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: 

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt állami vállalatoknál dolgozónak ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást.

Továbbá a közlekedési és nagyobb ügyfélforgalommal rendelkező cégeknél elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítása érdekében.

Kapcsolódó hang

A B-típusú Influenzajárványból könnyebben lehet felépülni
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018