eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla
Így állnak a kampány elején az ellenzéki pártok

Így állnak a kampány elején az ellenzéki pártok

A Jobbik évadnyitót, az Együtt kampánynyitót, a DK évértékelőt tartott a hétvégén, az LMP pedig tovább viselte a kormánypárti össztüzet. Mi áll ezek hátterében?

Mindent feltesznek arra, hogy ezen a választáson úgy definiálják magukat, mint az ellenzék egyetlen jelentős ereje, az egyetlen kormányváltásra képes párt

– mondta a Jobbik irányváltásáról az InfoRádiónak Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Ha ez nem jön be, és nem sikerül nagyobbat ugrania a Jobbiknak a korábbi teljesítményéhez képest, az irányváltás kútba mehet, és Vona Gábor jövője is megkérdőjeleződik – hangsúlyozta.

Az látszik, hogy rengeteget kockáztatnak, de egyelőre nem hozza az kívánt eredményt, hiszen a baloldali szavazók nagy része nem indult el a Jobbik irányába, különösen igaz ez a nagyvárosi lakosokra. Ők pedig elengedhetetlenek lennének a Jobbiknak, hogy meghatározó erővé váljanak – tette hozzá Rajnai Gergely.

A Demokratikus Koalícióval (DK) kapcsolatban elmondta, hogy pozíciója ugyanott van, ahol az elmúlt időszakban:

a legkeményvonalasabb baloldali szavazók Gyurcsány Ferenc pártjával szimpatizálnak.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint nagy valószínűséggel a párt egyedül is bejut a parlamentbe, ami közös tárgyalásnál tárgyalópozíciót jelent, hiszen nélküle nem nagyon lehet kormányváltásról beszélni.

Az Együtt szeretne együttműködni más pártokkal, azonban neki hiányzik az az erős tárgyalópozíció, ami a DK-nak megvan, hiszen nincs masszív választóréteg, ami rájuk szavazna – hangsúlyozta a szakértő.

A kormánypártok folyamatosan mindenkit támadnak,

most éppen az LMP van soron. Rajnai Gergely emlékeztetett: amikor az Állami Számvevőszék a Jobbikkal szemben nagy büntetést ítélt meg, úgy gondolták, a Fidesz a Jobbikot tartja nagy ellenfelének. Ha Gyurcsány Ferencről beszélnek „minden második sajtótájékoztatón”, akkor azt hiszik, a DK-t tartja legnagyobb ellenfelének a nagyobbik kormánypárt. Most, hogy Németh Szilárd Szél Bernadettet támadja, arról beszélnek, hogy az LMP-től fél a Fidesz – emelte ki az elemző központ munkatársa. „Kétségtelen, hogy a különböző kommunikációs támadásoknak különböző erejük van” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×