eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hackerek az államigazgatás ellen - ilyen volt a tavalyi év Magyarországon

Hackerek az államigazgatás ellen - ilyen volt a tavalyi év Magyarországon

Felértékelődik az etikus hackerek szaktudása. Ez a téma is előtérbe kerül a szerdán és csütörtökön megrendezett Nemzetközi IT Biztonsági Konferencián és Expón Budapesten.

A fórum alkalmából Rajnai Zoltán, a Belügyminisztérium kiberkoordinátora a 2017-es évet értékelve az InfoRádiónak azt mondta: tavaly a biztonság állt nyerésre a hackerekkel szemben, akkor is, ha voltak incidensek. Kiemelte: a nagy zsarolóvírusos támadássorozat, amely 150 ország 190 ezer rendszerét érte el, 

a magyar kormányzati, önkormányzati és államigazgatási szervezeteket nem érintette.

Egy támadásról lehetett tudni, az év közepén a kormany.hu, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy honlapja túlterheléses támadást kapott. A szakember szerint bár a támadók több-kevesebb sikerrel jártak, de a szaktudás és a szerencse kombinációjának köszönhető, hogy adatszivárgás, adatlopás nem volt, állampolgárok adataihoz nem fértek hozzá. Rajnai Zoltán szerint a Nemzeti Kibervédelmi Intézet berkein belül működő Kormányzati Eseménykezelő Központ jól látta el a feladatát, és sok más támadást tudott kiküszöbölni.

A Belügyminisztérium kiberkoordinátora közölte: az államigazgatási rendszer védelme nagyon erős, a nemzetközi környezetből jövő információkra gyorsan reagáló, preventív jellegű megoldásokat alkalmazó, a biztonságot garantáló rendszer működik.

Az etikus hackerek alkalmazása kapcsán kijelentette: egyes területeken már projektek kapcsán megjelent. Úgy véli, hogy az etikus hackerek munkáját is felértékeli, amikor nagyvállalatok honlapjuk biztonságának ellenőrzésére, az esetleges hibák feltárására kérik fel őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×