eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ha baj van a gyerekkel, inkább fizet a szülő

Ha baj van a gyerekkel, inkább fizet a szülő

A beteg gyermekeket is egyre többen viszik magán szakrendelésre, ezt tapasztalják az őket ellátó háziorvosok is. Az ok a hosszú várólista.

A fekvőbeteg-ellátásban nincs példa magánkórházi szolgáltatásra, de a szakellátásában egyértelműen megnövekedett a gyerekosztály iránti igény. Ennek oka, hogy az állami kórházi szakellátásokra sokat kell várni - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak.

Póta szerint a hétköznapi tapasztalat alapján, ha a házi gyermekorvos egy speciális problémával találkozik, amihez felszerelése sincsen, a beteg gyereket tovább kell küldenie, majd például a beteg gyerek egy gasztroenterológiai kivizsgálásra a bejelentkezése után 8-12 hét múlva kap időpontot, addig „ülünk ölbe tett kézzel, és sajnálkozunk”.

„A gyerek panaszai ugyanúgy fennállnak, a szülő pedig teljesen érthető módon  türelmetlen, és

inkább vállalja a néhány tízezer forintos költségét annak, hogy pár napon belül kap időpontot és ennek megfelelően jó színvonalú ellátást” 

mondta Póta György.

Az orvoshiány csak részben oka a magánrendelések előtérbe kerülésének. Az elnök úgy látja, a magánintézmények elsősorban specialistákat foglalkoztatnak, a házi gyermekorvosok pedig nem mennek a magánellátásba, mert általános tudással rendelkeznek. Azok az orvosok, akik a magánellátásban dolgoznak szakorvosként, pedig nem mennek a háziorvosi rendszerbe. 

Minket inkább a kórházi osztályok orvoshiánya érint ” – tette hozzá Póta György, és szerinte elsősorban a kórházi szakambulanciák túlterheltsége az oka annak, hogy inkább elmennek a magánellátásba. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×