INFORÁDIÓ 
2019. január 18. péntek
Piroska

egészségügy

magánrendelő

gyermekorvos

magánegészségügy

Ha baj van a gyerekkel, inkább fizet a szülő

Ha baj van a gyerekkel, inkább fizet a szülő

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A beteg gyermekeket is egyre többen viszik magán szakrendelésre, ezt tapasztalják az őket ellátó háziorvosok is. Az ok a hosszú várólista.

A fekvőbeteg-ellátásban nincs példa magánkórházi szolgáltatásra, de a szakellátásában egyértelműen megnövekedett a gyerekosztály iránti igény. Ennek oka, hogy az állami kórházi szakellátásokra sokat kell várni - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak.

Póta szerint a hétköznapi tapasztalat alapján, ha a házi gyermekorvos egy speciális problémával találkozik, amihez felszerelése sincsen, a beteg gyereket tovább kell küldenie, majd például a beteg gyerek egy gasztroenterológiai kivizsgálásra a bejelentkezése után 8-12 hét múlva kap időpontot, addig „ülünk ölbe tett kézzel, és sajnálkozunk”.

„A gyerek panaszai ugyanúgy fennállnak, a szülő pedig teljesen érthető módon  türelmetlen, és

inkább vállalja a néhány tízezer forintos költségét annak, hogy pár napon belül kap időpontot és ennek megfelelően jó színvonalú ellátást” 

mondta Póta György.

Az orvoshiány csak részben oka a magánrendelések előtérbe kerülésének. Az elnök úgy látja, a magánintézmények elsősorban specialistákat foglalkoztatnak, a házi gyermekorvosok pedig nem mennek a magánellátásba, mert általános tudással rendelkeznek. Azok az orvosok, akik a magánellátásban dolgoznak szakorvosként, pedig nem mennek a háziorvosi rendszerbe. 

Minket inkább a kórházi osztályok orvoshiánya érint ” – tette hozzá Póta György, és szerinte elsősorban a kórházi szakambulanciák túlterheltsége az oka annak, hogy inkább elmennek a magánellátásba. 

Kapcsolódó hang

Az egészségügy túlterheltsége miatt sokan a gyereküket magánrendelőkbe viszik
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018