eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Friss hírek a BKV-s sztrájkról

Friss hírek a BKV-s sztrájkról

A BKV 12 százalékos korábbi ajánlata nem fedezi a munkaválók bérköveteléseit, ezért márciusig tárgyalnak a vállalat vezetésével.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta, a 15 százalékos bérkövetelésük szintjét nem éri el a BKV által decemberben megígért összeg – ezért a szakszervezet folytatni akarja tárgyalásokat. Hozzátette, hogy a tavalyi bértárgyalások során nagyon sok dolgozó tette letétbe a feltételes felmondását, amit beváltanak, ha nem történik érdemben előrelépés a bérek megállapításban.

Friss hírek a BKV-s sztrájkról

Az InfoRádió korábban beszélt Gulyás Attilával, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökével is, aki azt mondta, hogy a már felajánlott 12 százalékos bérfejlesztést elfogadhatónak tartották, és ennek elfogadásához csatlakozott más  szervezet is.

Nemes Gábor szerint 

„a 12 százalék bár jól hangzó” ajánlat, de ebben az emelésben 10 százalék maga a béremelés, és a bértarifa rendszerben pedig nem mindenki bére érte volna el a kívánt mértéket.

Hozzátette, hogy a fizetési sávhatárok tekintetében sem egyeztek meg, azonban ezek három évig meghatározásra kerültek, így ennek újratárgyalását is kezdeményezni fogják. „Azt is jeleztük még a tavalyi esztendőben, hogy a javaslatainkat megfogalamazzuk, (...)

ez a mai napon a vezérigazgató úr asztalán fog landolni, és azt szeretnénk, hogy legkésőbb márciusig meg tudnánk ezekről állapodni”

– mondta Nemes Gábor.

A BKV reagálása:

„A Nemes Gábor EKSZ-elnök nyilatkozatában elhangzott bérfejlesztés a Főváros, mint tulajdonos hozzájárulásával átlagosan 12 %-os mértékű. Az EKSZ vezetője által képviselt szakszervezet tagságának döntő részét képező autóbuszvezetők esetében ez még magasabb. Tekintettel arra, hogy a BKV Zrt. 2017-ben egyszer már végrehajtott egy átlagosan 15 %-os bérfejlesztést, az autóbuszvezetők jövedelme egy év alatt igen jelentősen növekedett.

Az EKSZ képviselője a bértárgyalás során egységes, 12 %-os bérfejlesztési követelést fogalmazott meg. Ez az EKSZ tagsága számára összességében kedvezőtlenebb mértékű béremelést jelentett volna, mint amiben a munkáltató az érdekképviseletekkel megállapodott.

A jelenlegi bérmegállapodást az EKSZ-en, és a vele stratégiai szövetségben lévő érdekképviseleten kívül az összes többi szakszervezet (2 szakszervezeti szövetség, 7 szakszervezet) - akik a Társaság munkavállalóinak túlnyomó többségét képviselik - elfogadta. Mi több, az EKSZ-szel ellentétben több szakszervezet elismerte a munkáltató erőfeszítéseit, hogy – egyedülálló módon – a tárgyévet megelőző évben lefolytatta és eredményesen lezárta a tárgyalásokat. Ez azért valósulhatott meg, mert az EKSZ-en kívül az összes többi szakszervezet konstruktívan állt a tárgyalásokhoz.

Nemes Gábor szerint „közel 1000 munkavállaló helyezte letétbe nála a felmondását az embertelen feltételek miatt”. Ezt azonban soha, semmilyen módon nem sikerült bizonyítania. Megjegyezzük: az állítólagos felmondólevelek száma gyakorlatilag megegyezik az EKSZ teljes taglétszámával. Jellemző módon semmilyen más szakszervezet nem jelezte a munkavállalók ilyen tömeges távozásának veszélyét, illetve elégedetlenségét a bérfejlesztéssel kapcsolatban.

Az optimális létszámtól a járművezetői létszám ugyan elmarad, de a jelenlegi megbízások teljesítéséhez elégséges. Társaságunknál a szükséges létszám biztosítása érdekében folyamatos a járművezetői felvétel, emellett a képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az autóbuszvezetői állomány jelenlegi létszámához képest százas nagyságrendben történő további bővítése ugyanis szükséges lesz. Összességében a jelenlegi helyzetet tekintve társaságunknál nincs olyan járművezetői hiány, amit ne tudnánk pótolni, megelőzve ezzel az esetleges létszámhiányból adódó működési zavarokat.

Társaságunk továbbra is elkötelezett a munkavállalóinak megtartása mellett. Ezért tartjuk jelentős eredménynek a 2018. évre vonatkozó bérmegállapodást, amelyre a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén biztosíthat forrást.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×