eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A baloldali ellenzék lemondott a választások megnyeréséről

"A baloldali ellenzék lemondott a választások megnyeréséről"

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a köztársasági elnök várhatóan a legkorábbi időpontra hirdeti meg a tavaszi választásokat, a kormány pedig az európai radikálisok szólamait veti be erőteljesebben a közelgő a kampányba.

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, Nagy Attila Tibor az InfoRádiónak azt mondta, hogy a köztársasági elnök várhatóan április 8-ára írja ki az országgyűlés választásokat, azonban a hivatalos bejelentésre még tavaszig várni kell. Nagy szerint a 2018-as kampányt a kormányoldalról erősen befolyásolni fogja a bevándorlásellenesség, a Soros-elleni szólamok és ezenkívül a családpolitika sikerességének a hirdetése is. 

A kormány bevádolásellenes szólamai jelentős mértékben hasonlítanak a nyugat-európai iszlámellenes, szélsőjobboldali pártok kommunikációjára. Nagy azonban hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy a Fidesz szélsőjobboldali párt lenne, hanem  azt, hogy tematika tekintetében egy erős hívószót talált, amit nem akar elengedni.

Nagy elmondta, hogy az üzenetek továbbításában pedig a kormányközeli, jobboldali orgánumok is természetesen kiveszik majd a részüket. 

Megosztott ellenzék

Az elemző szerint továbbra sem lesznek könnyű helyzetben az ellenzéki erők, mivel a megosztottságukon még mindig nem tudtak változtatni: 

A Jobbik és a baloldal közötti csatározásokra is lehet számítani, ezenkívül a baloldalon belül is kell számítani csatározásokra, mert

meggyőződésem, hogy két hatalmi csoport alakult ki a baloldalon.” 

Nagy szerint az egyik az Magyar Szocialista Párt (MSZP) által vezetett tömörülés, a másik pedig a Demokratikus Koalíció (DK) által vezetett csoport. A szocialistákhoz csatlakozott a Fodor Gábor-féle Liberálisok, illetve a Párbeszéd, amelynek vezetőjét, Karácsony Gergelyt az MSZP elfogadta miniszterelnök-jelöltjének. A Gyurcsány Ferenc által vezettet DK-hoz csatlakozott a Magyar Szolidaritás Mozgalom és várhatóan a Bokros Lajos-féle MoMa is Gyurcsányékkal fog tartani.

Az elemző szerint a baloldali ellenzék számára már nem a választás megnyerése a tét, hanem az, hogy kiderüljön, melyik tömb lesz a legerősebb: a szocialistáké vagy a Gyurcsány-féle vezette együttműködés. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×