eur:
394.25
usd:
369.7
bux:
65209.95
2024. április 19. péntek Emma
Több ezer gyerek veszélyben - ezt lépi a kormány

Több ezer gyerek veszélyben - ezt lépi a kormány

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás. A betegség súlyos szövődményeket okozhat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a bárányhimlő elleni vakcina beadása 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező. Magyarországon ugyanis a bárányhimlő okozza a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy egy rendkívül virulens fertőzésről van szó.

„Egy bárányhimlős egy kisebb teremben félóra alatt mindenkit megfertőzhet,

ez a közösségek nagyfokú átfertőződésének magyarázata.”

Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház főorvosa, védőoltási szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában felhívta a figyelmet, hogy a bárányhimlő súlyos szövődményeket okozhat.

„Azért lényeges a megelőzése, mert soha nem lehet tudni, kinek lesz súlyos szövődménye. Lehet százalékos arányokat mondani, de ha az én gyerekem, akkor ezer százalék, én vagyok vele három hétig a kórházban, ahol hiába mondják, nem súlyos a kisagyi gyulladás, halálra aggódom magam. Vannak súlyosabb szövődmények is, van, hogy végig kell nézni a véráram- vagy felülfertőződést, esetleg sebészeti beavatkozást is. Sok szülő értetlenül áll, hogy miért nem tudott ezekről.”

Póta György is a felülfertőzésekre, szövődményekre hívta fel a figyelmet.

„Negyvenezer fölötti éves megbetegedésből kétszáz olyan, súlyos szövődményes eset, amely intenzív kórházi kezelést igényel vagy maradandó, elsősorban idegrendszeri, illetve lágyrész-károsodással jár.”

A Nemzeti immunizációs programba illesztik és kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról is tájékoztatott, hogy az egészségügyi dolgozókat megvizsgálják megkapták-e a kanyaró elleni védőoltást, vagy átesve a betegségen ellenállóak-e, és ha nincs meg az immunstátuszuk, kötelező lesz számukra a kanyaró elleni vakcina beadása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

Kórházi razziákba kezd a Belügyminisztérium

A magyar kórházakban a következő napoktól mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg, hogy ellenőrizzék, az orvosok és a szakdolgozók munkaidőben valóban jelen vannak-e az egészségügyi intézményekben. A revízió a betegekre is kiterjed, és azt vizsgálják, valóban „az állami finanszírozásnak megfelelően vannak-e az intézményekben elhelyezve”. Az ellenőrzés célja, hogy kiszűrjék azt, hogy az állami egészségügyi dolgozók munkaidőben a magánszektorban maszekolnak – számolt be a Válasz Online saját értesülései alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×