INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

bárányhimlő

oltás

kötelező

ingyenes

Több ezer gyerek veszélyben - ezt lépi a kormány

Infostart / InfoRádió

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás. A betegség súlyos szövődményeket okozhat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a bárányhimlő elleni vakcina beadása 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező. Magyarországon ugyanis a bárányhimlő okozza a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy egy rendkívül virulens fertőzésről van szó.

„Egy bárányhimlős egy kisebb teremben félóra alatt mindenkit megfertőzhet,

ez a közösségek nagyfokú átfertőződésének magyarázata.”

Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház főorvosa, védőoltási szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában felhívta a figyelmet, hogy a bárányhimlő súlyos szövődményeket okozhat.

„Azért lényeges a megelőzése, mert soha nem lehet tudni, kinek lesz súlyos szövődménye. Lehet százalékos arányokat mondani, de ha az én gyerekem, akkor ezer százalék, én vagyok vele három hétig a kórházban, ahol hiába mondják, nem súlyos a kisagyi gyulladás, halálra aggódom magam. Vannak súlyosabb szövődmények is, van, hogy végig kell nézni a véráram- vagy felülfertőződést, esetleg sebészeti beavatkozást is. Sok szülő értetlenül áll, hogy miért nem tudott ezekről.”

Póta György is a felülfertőzésekre, szövődményekre hívta fel a figyelmet.

„Negyvenezer fölötti éves megbetegedésből kétszáz olyan, súlyos szövődményes eset, amely intenzív kórházi kezelést igényel vagy maradandó, elsősorban idegrendszeri, illetve lágyrész-károsodással jár.”

A Nemzeti immunizációs programba illesztik és kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról is tájékoztatott, hogy az egészségügyi dolgozókat megvizsgálják megkapták-e a kanyaró elleni védőoltást, vagy átesve a betegségen ellenállóak-e, és ha nincs meg az immunstátuszuk, kötelező lesz számukra a kanyaró elleni vakcina beadása.

Kapcsolódó hang

Nő a kötelező védőoltások száma
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018