INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

duna

tisza

jégtörő

hajó

Melegítik a jégtörő hajókat a Tiszán és a Dunán

Infostart

Megkezdődik a jégtörő hajók melegen tartása. Húsz áll készenlétben, akkor indítják el őket, ha megjelennek a jégtáblák a Tiszán és a Dunán.

A jogszabályok alapján december 15-én üzembe kell helyezni a jégtörő hajókat, ilyenkor megkezdik a járművek melegen tartását, hogy a rendszerei ne fagyjanak el, és azonnali készültségben tartsák őket – magyarázta az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese. Állandó személyzet van a hajókon, és időnként beindítják a motort és a különböző rendszereket, hogy bármikor nagy biztonsággal indulhassanak el. Legalább március 15-ig kell készenlétben lenniük – tette hozzá Láng István. 

December 15-én elfoglalják téli állomáshelyeiket a Tiszán és a Dunán. Amikor az Országos Műszaki Irányító Törzs úgy dönt, hogy jégtörésre van szükség, elrendeli a hajók hadba állítását. Erre akkor van szükség, ha olyan torlasz alakul ki, amely káros vízszintemelkedést okozhat, a Dunán azt sem hagyják, hogy beálljon a jég, folyamatos zajló jeget biztosítanak. 

Összesen húsz hajó áll szolgálatban: többek között Tiszalökön, Tiszadobon, Kiskörén, Szegeden, Baján és Győrben. A tiszalöki állomás azért különösen fontos, mert a jégtábla sokszor a zsilip alá szorul, üzemképtelenné téve. A járművek különböző méretűek: a kisebbeket torlaszmegbontásra használják, a 417 tonnás, 1980-as években épített Széchenyi névre keresztelt monstrum pedig a jégtörésre leginkább alkalmas tagja a magyar flottának.

Kapcsolódó hang

171215 BEL1 1031 jégtörő hajók láng KI EMBARGÓ 12-IG!!!!!!
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018