eur:
392.73
usd:
367.67
bux:
66216.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Csőbe húzták Eperjes Károlyt

Csőbe húzták Eperjes Károlyt

Az idén Eperjes Károlynak ítélte a Pannon Bormíves Céh a Bussay László Emlékdíjat. Az elismerést az kaphatja meg, aki a céh által képviselt szellemiséggel sokat tett a magyar borkultúráért.

A szervezők nem árulták el Eperjes Károlynak a csütörtök esti program előtt, hogy ő kapja majd a díjat, azzal hívták el a Pannon Bormíves Céh budapesti rendezvényére, hogy ott neki fel kell szólalnia.

Mindezt maga a díjazott mondta el a díj átvételekor, megjegyezve, hogy a szervezők "átverték őt"...

Eperjes Károly nagyon örült az elismerésnek, az InfoRádió a helyszínen kérdezte a színművészt:

„A jó bor és az igyekvő színész megkeresik egymást” – mondta Eperjes Károly színművész, aki  azt is elmondta, hogy a nagyszülei is foglalkoztak már bortermeléssel, így a borkultúrával való kapcsolata régebbre nyúlik vissza.

Az interjúban arról is beszél, hogy Sopron közelében, Hegykőn született, így közelről megtapasztalhatta egy borvidék mindennapjait.

Csőbe húzták Eperjes Károlyt

Eperjes szerint a hazai bortermelés átalakulóban van az időjárás változások miatt. A színművész szerint a az éghajlatváltozás az északabbra fekvő borvidékeknek is különös, déli hangulatot ad:

„Az egri, vagy a mátravidéki, vagy például a soproni borvidék is már olyan, mint 20 évvel ezelőtt a villányi, vagy  a szekszárdi, vagy egy toszkánai.”

Eperjes elmondta, hogy fantasztikus borokkal találkozhatott a díjátadó alkalmával, az egyik kedvence például a csókaszőlőből készült bor. A nagyon jó minőségű kadarkából készült borokat is szereti, majd hozzátette: érdemes a fehérborokra is odafigyelni, amiknek mostanában érezhetően felemelkedő ágban vannak a minőség terén - vélekedett a színművész.

Bussay László Emlékdíj

A Pannon Bormíves Céh által alapított, egykori céhtársukról, dr. Bussay Lászlóról elnevezett Emlékdíjjal 2014-ben dr. Rohály Gábor borszakíró, 2015-ben Borbás Mária televíziós újságíró munkáját ismerték el. 2016-ban a néhány hónappal korábban elhunyt dr. Nagymarosy András geológus, népzenész, borszakíró, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense kapta a posztumusz díjat.

Dr. Bussay László

A Bussay László Emlékdíj névadója, a 2014-ben elhunyt háziorvos és borász, a Zalai borvidék elismerten első számú termelője 1988-ban telepítette az első szőlőtőkéket Csörnyeföldön. Olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárgamuskotályt, pinot noirt, csókaszőlőt is termelt a Kövecs-hegy, Birkás és Kapatörő dűlőkben.

2003-as traminije Olaszországban ért el nagy aranyérmet. 2006-ban az Esküvé 2004 cuvée-jét a Decanter Magazin a világ 10 legjobb rizlingje közé választotta. Borait országhatárokon innen és túl is sokan ismerték.

Dr. Bussay Lászlót háziorvosi és a Zalai borvidéknek nevet és ismertséget hozó munkájáért 2009-ben a megye díszpolgárává választották. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, 2015-ben pedig posztumusz elismerésként a Borászok Borászának választotta a hazai borászközösség.

Pannon Bormíves Céh

A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben alapította tíz elismert családi pincészet; a közösség mára 38 tagot számlál az ország számos borvidékéről, jelenlegi elnöke Jekl Béla villányi borász. A céh tagjai fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. Lényeges vonásuk az önkorlátozó rendszabályok önkéntes vállalása és az etikus magatartással együtt járó szabad betekintés pincéjükbe, egész szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig.

A Pannon Bormíves Céh presztízsét jelzi, hogy a 38 főt számláló közösség tagjai közül 27 évvel ezelőtti alapítása óta 16-an érdemelték ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott Év Bortermelője elismerést. Az idei díjazott,Szőke Mátyás ugyancsak a Pannon Bormíves Céh tagja, akinek személyében először ismerték el ilyen rangos kitüntetéssel a Mátrai borvidéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×