eur:
388.83
usd:
361.84
bux:
68815.74
2024. május 8. szerda Mihály
Parragh László: az állam lusta

Parragh László: az állam lusta

Magyarország legfontosabb versenyelőnyének a szakképzett munkaerőt, legnagyobb versenyhátrányának pedig a magas adóéket nevezte az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László arról is beszélt, hogy a magyar cégek nagyobb része számára nemzetközi beszállítói láncokon keresztül, közvetve elérhető a kínai piac.

Ahogy korábban, Magyarország legnagyobb versenyelőnye továbbra is a szakképzett munkaerő – vélekedett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Vagy a nagyon egyszerű munkafolyamatokra kellenek emberek a cégeknél vagy a nagyon komplikáltakra. És a közepe kopik ki. Ma már egy szakmunkás nem az, ami 15-20 éve volt.

Ma már egy szakmunkásnak érteni kell a számítógéphez, érteni kell annak a programozásához,

érteni kell egy robotnak a megszereléséhez vagy beállításához, miközben ez már nem szakmunkástudás, inkább a felsőoktatásba csúszik bele” - mondta Parragh László. Hozzátette: a másik oldalon ahhoz, hogy valaki füvet kaszáljon az árokparton, nem kell felsőfokú végzettség.

Az ország legfontosabb versenyhátrányának a magas adóéket tartotta.

„Ha a visegrádi országokat összehasonlítjuk, akkor az derül ki, hogy nálunk a legmagasabb az adóék, és ebben az állam lusta. Az államot nem kényszeríti semmi külső körülmény arra, hogy azt mondja, a saját életem költségeit,  a saját működésemnek a költségeit lejjebb viszem, hanem azt mondja: inkább elveszem a vállalkozóktól adó formájában, és ugyanolyan rossz hatásfokkal működöm, mint korábban” - emelte ki.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője úgy vélte, hogy

a digitalizáció óriási lehetőséget jelenthet a bürokrácia-csökkentés terén.

Kínai piac

Geopolitikai folyamatok miatt nem indult szerencsés pillanatban a keleti nyitás – vélekedett Parragh László.

„Az orosz-ukrán háború, a törökországi események, a Közel-Kelet lángba borulása elég nehéz helyzetet teremtett. Ugyanakkor Kínával hagyományosan jó a viszonyunk, és minden olyan hír ellenére, ami azt mondja, hogy onnan az olcsó, egyszerű áruk érkeznek,

magas műszaki fejlettségi szintű kereskedelmünk van”

- emelte ki.

A magyar cégek kapcsolódási lehetőségeire vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy Magyarország még szerepel a Kínai befektetők horizontján.

„A magyar cégek egy részének, amelyek multinacionális cégekké nőtték ki magukat, mint a Richter vagy az OTP, ott van lehetőség közvetlenül is kereskedni, de a cégek nagyobbik részének a kínai piac a nemzetközi beszállítói láncokon keresztül nyitott” - fejtette ki.

Parragh László mindemellett a gazdasági növekedés fenntarthatóságának megalapozásához a kis- és közepes magyar vállalkozások versenyképességének javítását szorgalmazta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×