eur:
395.94
usd:
369.9
bux:
70476.26
2024. június 25. kedd Vilmos
Egyszerűbben hajthatja be követeléseit

Egyszerűbben hajthatja be követeléseit

A határon átnyúló lejárt pénzkövetelések gyors és egyszerű érvényesítésének eszköze az európai fizetési meghagyás – mondta az InfoRádió Paragrafus című műsorában Rák Viktor, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodájának helyettes vezetője.

A szakértő példának hozta, hogy ha egy magyar vállalkozó kap egy jó ajánlatot Ausztriából, és azt elfogadva nyáron néhány hét alatt kifest egy villát, majd hazajön, viszont a megbízó nem fizeti az előre megbeszélt díjat, ezt a lejárt pénzkövetelést tudja európai fizetési meghagyás útján tudja érvényesíteni.

Főszabály szerint természetesen szükség van szerződésre a felek között, mivel alapvetően polgári és kereskedelmi jogviszonyok esetében alkalmazható a szóban forgó jogi eszköz – hangsúlyozta a jogász. Az eljárás megindításához egy kérelmet kell kitölteni, és benyújtani magyar közjegyzőhöz. A formanyomtatványt az Európai Bizottság által működtetett European E-justice weboldalról lehet letölteni.

Más tagállamban is lehetőségünk van elindítani az eljárást, ekkor az ottani bírósághoz kell fordulnunk a kérelemmel, bár pont az az előnye a rendszernek, hogy a panaszos saját országában, anyanyelvén tud intézkedni – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Hol állhat meg a Wizz Air esése?

Hol állhat meg a Wizz Air esése?

Májusban úgy tűnt, hogy végre eljöhet a fordulat a Wizz Airnél: a cég évek óta először jelentett nyereséget, emellett pedig a javuló fundamentumok és a nyári utazási szezonnal kapcsolatos pozitív várakozások hatására rövid idő alatt nagyot raliztak a cég részvényei. A lendület azonban látványosan alábbhagyott az utóbbi hetekben, éppen ezért megnéztük, hogy mi áll az esés hátterében, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy meddig eshet még a Wizz Air árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×