eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Egyszerűbben hajthatja be követeléseit

Egyszerűbben hajthatja be követeléseit

A határon átnyúló lejárt pénzkövetelések gyors és egyszerű érvényesítésének eszköze az európai fizetési meghagyás – mondta az InfoRádió Paragrafus című műsorában Rák Viktor, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodájának helyettes vezetője.

A szakértő példának hozta, hogy ha egy magyar vállalkozó kap egy jó ajánlatot Ausztriából, és azt elfogadva nyáron néhány hét alatt kifest egy villát, majd hazajön, viszont a megbízó nem fizeti az előre megbeszélt díjat, ezt a lejárt pénzkövetelést tudja európai fizetési meghagyás útján tudja érvényesíteni.

Főszabály szerint természetesen szükség van szerződésre a felek között, mivel alapvetően polgári és kereskedelmi jogviszonyok esetében alkalmazható a szóban forgó jogi eszköz – hangsúlyozta a jogász. Az eljárás megindításához egy kérelmet kell kitölteni, és benyújtani magyar közjegyzőhöz. A formanyomtatványt az Európai Bizottság által működtetett European E-justice weboldalról lehet letölteni.

Más tagállamban is lehetőségünk van elindítani az eljárást, ekkor az ottani bírósághoz kell fordulnunk a kérelemmel, bár pont az az előnye a rendszernek, hogy a panaszos saját országában, anyanyelvén tud intézkedni – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×