eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nálunk is van hatása a pusztító Opheliának

Nálunk is van hatása a pusztító Opheliának

Befolyásolja Európa időjárását az Ophelia hurrikán, de Magyarországon a mostani 22-25 fokos meleg nem számít rendkívülinek. Az Országos Meterológiai Szolgálat munkatársa, Mesterházy András szerint a vénasszonyok nyara csütörtökig tart ki. A hétvége időjárása még bizonytalan.

Mesterházy András az InfoRádiónak azt mondta, hogy ennyire keleten októberben ilyen erős hurrikán még nem volt az elmúlt 150 évben, mióta erre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok. Az Ophelia hurrikán Írországot elérve már csak trópusi viharnak volt tekinthető, hiszen ahogy egyre hidegebb tengervíz fölé ért, folyamatosan gyengült (hétfő esti hírek szerint így is három halálos áldozata van és százezrek maradtak áram nélkül). 

A Kanári-szigeteken és Spanyolországban is 40 fok fölött van a hőmérséklet - ez a meteorológus szerint az évnek ebben az időszakában is szokatlannak számít. A nálunk mért 23-25 fok nem teljesen szokatlan, ám jelenléte összeköthető az Ophelia érkezésével.

A hurrikán hatása ugyanis, hogy tőle keletre, Európa nagy részén - így Közép-Európában és a Kárpát-medencében is - egy nagyon stabil anticiklon alakult ki. Ennek következtében délies áramlással száraz, meleg levegő érkezik a térségbe, így alakult ki ez a napokon át tartó szép őszi idő.

A forgószél elvonulását követően feltehetően megszűnik a vénasszonyok nyara, de ez még napok kérdése

– tette hozzá a meteorológus.

A jelenlegi előrejelzések szerint csütörtökig nem várható változás az időjárásunkban. Ugyanakkor a hét közepén már lehetnek olyan területek, ahol az éjszaka képződött pára- és ködfoltok, valamint rétegfelhőzet csak kicsit lassabban oszlik majd fel. A hét végén fordulhat csapadékosabbra az időjárás, de ez a várakozás Mesterházy András szerint még elég bizonytalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×