eur:
388.48
usd:
360.87
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Már a zöldséges nejlon sem lesz ingyen

Már a zöldséges nejlon sem lesz ingyen

Megvitatta az Országgyűlés a műanyag zacskók és reklámpapírok termékdíját növelő módosítást, az ellenzéki frakciók csupán az előterjesztés céljával értettek egyet, módjával nem.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a törvényjavaslat ismertetőjében a következőkkel indokolta, hogy miért emelné 2018-tól jelentősen a kormány a környezetre káros reklámhordozó papírok és zacskók utáni termékdíjat.

„Az intézkedés célja a fogyasztói szokások megváltoztatása, a környezetvédelem szempontjából kedvezőbb, alternatív megoldások irányába terelése.”

A módosítással már azokat, a vásárlók számára jelenleg ingyen hozzáférhető műanyag zacskókat is 1900 forintos kilónkénti termékdíjjal sújtanák, amelyekbe a zöldségeket, gyümölcsöket, illetve a pékárut lehet csomagolni a boltokban.

A fideszes Bartos Mónika üdvözölte a javaslatot.

„Számtalanszor történik meg, hogy halak vagy tengeri madarak és emlősök gyomrában több műanyag zacskót találnak, mint táplálékot.”

A szocialista Heringes Anita azonban közölte, hogy a javaslat előremutató passzusai ellenére sem támogatják, mivel beterjesztői beleírtak egy, a reklámújságokra, szórólapokra vonatkozó termékdíjemelés alóli kivételt is.

„Ebben benne van az, hogy a következő időszakban mindenkinek emelkedik a termékdíja a reklámhordozó papírokon, kivéve azon szervezeteknek, amelyek a kormányhoz, önkormányzatokhoz tartoznak vagy valamilyen közhasznú szervezetnek, például a CÖF.”

A KDNP-s Földi László úgy látta, hogy a módosítás a környezeti károk megelőzése és csökkentése mellett több ezer vállalkozás mindennapjait könnyíti meg a termékdíj-kötelezettség teljesítésének egyszerűsítésével, Kepli Lajos, a Jobbik részéről azonban több ponton is kritizálta a tervezetet.

„Nehéz környezetvédelmi szabályozóról beszélni olyan esetben, amikor a környezetvédelmi termékdíj bevételei a központi államkasszába folynak be és nem feltétlenül környezetvédelmi és hulladékmegelőzési célokra fordítódnak vissza.”

Emellett Kepli Lajos is osztotta a szocialista Heringes Anita aggodalmát, zárszavában azonban Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára tagadta, hogy a módosításban volna olyan hátsó szándék a kormányzati politikai üzenetek terjesztésével kapcsolatban, amelyet az ellenzéki pártok feltételeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×