eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Miért olcsóbb a brazil csirke?

Miért olcsóbb a brazil csirke?

Már több, Brazíliából érkező, szalmonellával fertőzött, baromfihúst szállító hajót is visszafordított az Európai Unió. A Baromfi Terméktanács ezért a tengerentúli baromfi import csökkentésért, a behozatali szabályok szigorításáért lobbizik - mondta Csorbai Attila, a szervezet elnöke.

Jelentősen eltér a hazánkban, illetve Európában és a Brazíliában alkalmazott vágási és feldolgozási technika – jelentette ki a Baromfi Terméktanács elnöke, hozzátéve, hogy a humánegészségügyi és a jogi szabályok is különböznek.

„Európában például nyers állapotban sem tartalmaznak szalmonellát a friss húsok. A brazil vagy az amerikai feldolgozás során peroxidos lemosási technológiát alkalmaznak, ezzel pusztítják el a kórokozókat.”

Csorbai Attila megjegyezte,

nem biztos, hogy az a legjobb megoldás.

A Baromfi Terméktanács elnöke másik példaként a hűtésbeli eltérést említette, amely szintén aggályos fogyasztóvédelmi szempontból.

„Az Európai Unió országaiban úgynevezett szeles hűtés használnak, amely azt jelenti, hogy hideg levegőt áramoltatnak a vágott baromfitestek körül és egy hosszú pályán hűtik ezeket le a kívánatos 0-4 fok közötti hőmérsékletre. Brazíliában és az Egyesült Államokban vizes hűtést használnak, ennek köszönhetően a test magasabb víztartalommal is rendelkezik, mint a szeles módszerrel hűtött.”

Miért olcsóbb a brazil csirkemáj?

A világ másik részén a belsőségeket nem nagyon fogyasztják, ezért „melléktermékként” érkeznek Magyarországra – mondta a Baromfi Terméktanács elnöke, hozzátéve, hogy ott már a baromfi feldolgozásának a költségszintje is alacsonyabb. Ennek oka az uniós szabályozások drágító hatása, ráadásul ott engedélyezettek a GMO-s növények termesztése és takarmányként való használata – tette hozzá Csorbai Attila.

„Magyarországon ezek nem engedélyezettek. Ezért ezeknek a madaraknak a takarmányozása is olcsóbb ott.”

Az európai baromfihús termelők abban reménykednek, hogy a dél-amerikai országokkal induló tárgyalások során elérik, hogy az Európai Unió nem növeli tovább a baromfihús mennyiségét – jelezte a Baromfi Terméktanács elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×