eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Így zajlik a kimenekítés Budán a hatalmas bomba miatt, több száz embert érint

Második világháborús bombát találtak a főváros I. kerületében, a Krisztina téren hétfőn. A környéket lezárták, több épületet kiürítettek. A korlátozás több BKK-járatot is érint. A lezárást este nyolc körül oldották fel, a bomba gyújtószerkezetét hatástalanították, majd elszállítják.

A bombát a Krisztina téri plébánia udvarán találták, a plébániával összeépült Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium lábazatának szigetelésekor, mintegy másfél méter mélyen.

A tűzszerészeti munkálatok idejére a környéket kétszáz méter sugarú körben lezárták, az érintett terület 30 épületéből kimenekített embereket ideiglenesen a Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezik el.

Hét órai hírek szerint lezárták:

  • a Krisztina körutat a Mikó utca és a Krisztina tér között,
  • a Mészáros utcát az Ág utcától a Krisztina térig,
  • valamint a térre befutó kisebb utcákat, a többi között a Roham utcát és a Gellérthegy utcát 200 méteres sugarú körben.

A BKK Facebook-oldalán azt írta:

  • az 56-os villamos terelve az Alkotás utca-Villányi út útvonalon közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti megállókat.
  • Pótlóbusz jár a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Attila út érintésével.
  • A 105-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Győri út, az Ág utca és a Krisztina tér megállót.
  • A 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér felé terelve közlekedik, nem érinti a Krisztina tér megállót.
  • A 178-as autóbusz nem közlekedik a Döbrentei tér és a Naphegy tér között.

Kimenekítés

A környező lakóépületekből és az idősotthonból 733 embert kellett kikísérni, közülük 113 embert egy Attila úti gimnáziumban, 80-at kórházakban fogadtak - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede.

A védőzónában található idősek otthonából a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai az önkormányzattal közösen kilencvennyolc idős, illetve mozgásában korlátozott embert menekítenek ki. A munkálatokban a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület is segítséget nyújt - közölte a katasztrófavédelem.

Az est folyamán az érintett területről kimenekített embereket a Petőfi Sándor Gimnáziumban fogadják.

Hatástalanították

Este megsemmisítették a világháborús bomba gyújtószerkezetét, a bombatestet pedig a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják. A környék lezárását este nyolc után feloldották - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. 

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×