eur:
393.35
usd:
367.97
bux:
65878.92
2024. április 24. szerda György
Csizmadia Ervin: se vízió, se tekintélyes vezető

Csizmadia Ervin: se vízió, se tekintélyes vezető

A baloldali ellenzék nem képes megfelelő programot adni, mert nincs megfelelő víziója, és nem képes egy tekintélyes politikust kiállítani - mondta az InfoRádiónak Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Csizmadia Ervin szerint két fontos szempontból is nagy lemaradásban van a baloldali ellenzék Magyarországon. Úgy látja, hogy politikai programok akkor születnek, ha komoly össztársadalmi kérdésekre kell válaszolni.

"Ilyen például, hogy nagy történelmi vagy társadalmi mozgásokról állást kell foglalni. Például hogy hol tart ma Európa, és hol tart ma Magyarország, és ebből a szempontból elég nagy hiányt látok, különösen az ellenzéki oldalon" - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, és hozzátette, a másik kritérium, hogy

kellenek olyan politikusok, akiket a társadalom tekintélynek és tekintélyesnek fogad el,

és ebből a szempontból is problémái vannak az ellenzéknek.

"Az ellenzéki pártok, és erre utal Botka László mai miniszterelnök-jelölti lemondása és a közvélemény-kutatások eredménye is,

sem a mondanivalót, sem a víziót nem találják, sem pedig azt a tekintélyes vezetőt, akitől el lehetne fogadni ezt a víziót.

Orbán Viktor és a magyar jobboldal jobban tudja megfogalmazni ezt az európai vagy történelmi víziót, és a személyes karizmája is nagyobb, mint az ellenzéki oldalon" - mondta a politikai elemző.

Csizmadia Ervin úgy látja, az ellenzék nem nagyon jut el annak a felismeréséhez, hogy a politika valahol a tehetségről szól, és ez a tekintélyt is jelenti a politikában. A baloldali ellenzék 2013 óta az energiáit a tekintélyekkel kapcsolatos küzdelmekre összepontosítja, és

ha felbukkan egy vezetőjelölt, akkor gyorsan igyekeznek hatálytalanítani.

És nem nagyon tudnak úrrá leni azon a problémán, hogy a baloldal nagyon sok részre van szétszakadva. 

"A Botka-féle kísérletben lett volna ilyen lehetőség, de nem jól sikerült, mert túl sok feltételt támasztott, túlságosan külsődlegesen próbálta a kérdést kezelni, és a személyes kvalitások nála sem nagyon mutatkoztak meg" - mondta Csizmadia Ervin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×