INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

medián

pártok

támogatottság

választások

Hann Endre: bizonyos szavazók önbizalomhiánya is oka a mostani helyzetnek

Hann Endre: bizonyos szavazók önbizalomhiánya is oka a mostani helyzetnek

Infostart / InfoRádió

A Medián legújabb közvélemény-kutatása szerint az MSZP 25 éve nem volt annyira népszerűtlen, mint most, de kis mértékben a Jobbik és a DK támogatottsága is csökkent. Az LMP viszont erősödött, a Fidesz előnye pedig továbbra is behozhatatlannak tűnik.

A többség kormányváltást akar, de az ellenzék megosztottsága miatt erre egyelőre nincs esély.

Történelmi mélypontra zuhant az MSZP támogatottsága. A teljes népességben 7, a választani tudó biztos szavazók körében 9 százalékon állnak. A Jobbik is visszaesett kicsit. Érdekesség, hogy a visszaesés elsősorban a biztos szavazók körében figyelhető meg. Kevésbé elszántak, kevésbé motiváltak a szimpatizánsaik, pedig korábban mindig ez volt a legelszántabb szavazótáborral rendelkező párt - mondta Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Az LMP most bejutna az országgyűlésbe. "A választani tudó biztos szavazók körében 7 százalékon állnak. Az is régen volt már, hogy a teljes népességben 5 százalékon legyen. Szél Bernadett a legnépszerűbb ellenzéki politikusok közé tartozik, szoros versenyben van Karácsony Gergellyel. Miniszterelnök-jelöltként is fellépett, így a figyelem rájuk irányult" - mondta Hann Endre.

A DK-nak viszont megártott az MSZP-vel kirobbant konfliktus. "A DK is valamelyest visszaesett, Gyurcsány Ferenc népszerűsége továbbra is alacsonyan áll."

A baloldali folyamatokat jól mutatja a szakember szerint, hogy MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László is majdnem ugyanolyan csekély támogatottsággal bír, mint Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz magabiztosan vezet. "Nagyon magas a magukat biztos szavazóknak mondó fideszesek aránya. Az elmúlt három hónapban két százalékot erősödtek, ami jelentéktelen, de kimagaslóan vezetik a pártok mezőnyét. Ha összeadjuk az ellenzéki pártok támogatottságát, akkor is csak megközelíteni tudják a Fideszét" - tette hozzá a Medián ügyvezető igazgatója.

A szavazási hajlandóság kis mértékben, 52 százalékra nőtt. A kormányváltást akarók aránya 49 százalék, de az ellenzék megosztottsága és szavazóinak önbizalomhiánya miatt ez még mindig kevés az Orbán-kabinet bukásához - mondta az InfoRádiónak Hann Endre.

Kapcsolódó hang

Medián: a szavazók önbizalomhiánya is oka a mostani helyzetnek
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018