eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szexuális vészhelyzet Magyarországon: bajban vannak a fiatalok

Szexuális vészhelyzet Magyarországon: bajban vannak a fiatalok

A fiatalok alig tíz százaléka védekezik az első szexuális együttléte alkalmával. Ez az egy adat is elegendő arra, hogy bizonyítsa egy állami felvilágosító kampány hiányát - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György szülész-nőgyógyász, aki a fogamzásgátlás világnapján alternatív szülői értekezleten vett részt az egyik budapesti gimnáziumban.

A fiatalok nagy része kapcsolatba kerül a szexualitással 16 éves korban - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György szülész-nőgyógyász. Hozzátette: 90 százalékuk az első alkalmakkor még semmilyen védekezési módszert sem használ, és ez, sajnos, következményekkel szokott járni.

Világszerte egyébként 16 millió olyan terhesség fogan meg, ahol az érintett lány 19 év alatti.

Ez a korosztály tehát veszélyben van, a szexualitás kibontakozása és a szabadosabb társadalmi keretek miatt.

A szakember szerint az a probléma, hogy a felnőttek nem tudnak lépést tartani a fiatalokkal. A társadalmi kapcsolatok alakulása olyan mértékben felgyorsult, hogy a fiatalok számára jóval korábban kezdődik el a felnőtté válás folyamata, és ebből a szempontból

fáziskésésben vannak a szülők.

Ma nem elég 12-13 évesen elkezdeni a szexuális felvilágosítást, 6-8 évesen már be kell csempészni a gyerekek ismeretanyagai közé azokat az információkat, amelyek ebből a szempontból hasznosak - hangsúlyozta Szőnyi György.

A fiatalok ma többnyire a világhálón keresztül tájékozódnak, onnan viszont nagyon sok szűretlen információ érkezik. A felnőtteknek azt kéne megoldaniuk, hogy adjanak egy olyan keretrendszert a gyerekek számára, ami kijelöli azt az utat, ahol érdemes elindulni.

Ebben a munkában komoly szerepe van az iskolának, a családnak, és azoknak a felvilágosító programoknak, amikből most meglehetősen nagy hiány mutatkozik. Állami forrásokra lenne szükség, hogy a megfelelő információkat hatékonyan el lehessen juttatni a fiatalokhoz - mondta a szülész-nőgyógyász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×