eur:
390.62
usd:
368.85
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Így szűkülhet a most növekvő ellenzéki árok

Így szűkülhet a most növekvő ellenzéki árok

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a túlélésért küzdenek a baloldali politikusok, míg a Publicus Intézet vezetője arról beszélt, hogy nem segíti a baloldal sikerét a jelenlegi helyzet.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint a kisebb ellenzéki pártok vezetőit lépéskényszerbe hozta Botka László azzal, hogy egy-egy politikusukat a saját csapatában mutatta be, a DK-val azonban erősödött a szembenállás.

„Most már minden egyes nap elvesztegetettnek számít az ellenzéki térfélen.

Minél közelebb vagyunk a választás idejéhez, annál inkább úgy érzik a választók, kényszermegállapodás születik. Ilyenre 2014-ben sem szívesen szavaztak a választók. Azt kellene Botka Lászlónak ebben a kérdésben tisztán látnia, hogy vezet-e valahova ez a Demokratikus Koalícióval szembeni stratégia, vagy esetleg ez a sikertelenséghez vezető út.”

Pulai András hozzátette, hogy az alkut mind az MSZP, mind a DK a legjobb pozícióban akarja megkezdeni.

„Még az árok szélesítése zajlik. Amint a szereplők hajlandóságot mutatnak a megegyezésre, abban a pillanatban fog ez szűkülni, de most nem ebben a fázisban vagyunk. Ez nem jó a baloldali szavazóknak és a baloldalnak sem.”

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője úgy látja, hogy a baloldali szereplők a túlélésért küzdenek.

„Nyilvánvaló, hogy látják ők is közvélemény-kutatási adatokat, amelyek intézettől függetlenül azt mutatják, hogy nagyjából

harminc héttel a parlamenti választások előtt rendkívül nehéz pozícióban vannak az ellenzéki erők.

Mindenki úgy próbálja alakítani az erőviszonyokat és az aktuális helyzetet, hogy az számára legyen kedvező. Van most egy pozícióharc az egyes baloldali és liberális résztvevők között, a következő hetek, hónapok arról fognak szólni, hogyan próbálnak kijutni ebből a helyzetből, amelybe egyébként részben saját magukat lavírozták bele. Pszichológiai szempontból is nehéz a helyzet, hiszen az ellenzéki szimpatizánsok nagyjából fele sem bízik abban, hogy az általa favorizált politikai erő kormányváltást tud majd elérni 2018-ban.”

Fodor Csaba megjegyezte, hogy a különféle üzengetéseknek ebben a helyzetben nincs érdemi jelentősége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×