eur:
394.87
usd:
371.43
bux:
66556.03
2024. április 16. kedd Csongor
Így szűkülhet a most növekvő ellenzéki árok

Így szűkülhet a most növekvő ellenzéki árok

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a túlélésért küzdenek a baloldali politikusok, míg a Publicus Intézet vezetője arról beszélt, hogy nem segíti a baloldal sikerét a jelenlegi helyzet.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint a kisebb ellenzéki pártok vezetőit lépéskényszerbe hozta Botka László azzal, hogy egy-egy politikusukat a saját csapatában mutatta be, a DK-val azonban erősödött a szembenállás.

„Most már minden egyes nap elvesztegetettnek számít az ellenzéki térfélen.

Minél közelebb vagyunk a választás idejéhez, annál inkább úgy érzik a választók, kényszermegállapodás születik. Ilyenre 2014-ben sem szívesen szavaztak a választók. Azt kellene Botka Lászlónak ebben a kérdésben tisztán látnia, hogy vezet-e valahova ez a Demokratikus Koalícióval szembeni stratégia, vagy esetleg ez a sikertelenséghez vezető út.”

Pulai András hozzátette, hogy az alkut mind az MSZP, mind a DK a legjobb pozícióban akarja megkezdeni.

„Még az árok szélesítése zajlik. Amint a szereplők hajlandóságot mutatnak a megegyezésre, abban a pillanatban fog ez szűkülni, de most nem ebben a fázisban vagyunk. Ez nem jó a baloldali szavazóknak és a baloldalnak sem.”

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője úgy látja, hogy a baloldali szereplők a túlélésért küzdenek.

„Nyilvánvaló, hogy látják ők is közvélemény-kutatási adatokat, amelyek intézettől függetlenül azt mutatják, hogy nagyjából

harminc héttel a parlamenti választások előtt rendkívül nehéz pozícióban vannak az ellenzéki erők.

Mindenki úgy próbálja alakítani az erőviszonyokat és az aktuális helyzetet, hogy az számára legyen kedvező. Van most egy pozícióharc az egyes baloldali és liberális résztvevők között, a következő hetek, hónapok arról fognak szólni, hogyan próbálnak kijutni ebből a helyzetből, amelybe egyébként részben saját magukat lavírozták bele. Pszichológiai szempontból is nehéz a helyzet, hiszen az ellenzéki szimpatizánsok nagyjából fele sem bízik abban, hogy az általa favorizált politikai erő kormányváltást tud majd elérni 2018-ban.”

Fodor Csaba megjegyezte, hogy a különféle üzengetéseknek ebben a helyzetben nincs érdemi jelentősége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×