eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mégis tudni, mennyire szennyezett a budapesti levegő

Mégis tudni, mennyire szennyezett a budapesti levegő

Budapesten 27 napja egyetlen légszennyezettséget mérő állomás adatait sem lehet megismerni - hívta fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport.

Augusztus 18-a óta nem elérhetőek a nyilvánosság számára a légszennyezést mérő állomások adatai, valószínűleg nem működnek az állomások. A Levegő Munkacsoport megpróbált utána járni, hogy miért van ez, az eddig példátlan hosszúságú és az egész fővárosra kiterjedő leállás.

„Érdeklődésünkre az Országos Meteorológiai Szolgálat azt mondta, a központnál van hiba, de arra, hogy mi, meddig tart és miért nem tájékoztatják erről a lakosságot, nem válaszoltak” - mondta Lukács Andrást a szervezet elnöke.

Lukács András felhívta a figyelmet több szempontból is aggályos, hogy a fővárosban nem mérik a levegőminőséget.

„Egyrészt ennek alapján lehet megállapítani, hogy szükség van-e valamilyen intézkedésre. Az Európai Bizottság már több éve elindított Magyarország ellen egy úgynevezett jogsértési eljárást, mert több helyen, Budapesten is, rendszeresen túllépi a légszennyezettség a megengedett mértéket, ezért nemzetközi szempontból is kellemetlen, hogy nem tudják az adatokat biztosítani. Azért is furcsa, mert nemrég, komoly svájci támogatással újították fel a teljes mérőhálózatot. Ráadásul vészhelyzet esetén ezen adatok alapján kell elrendelni a szmogriadó különböző fokozatait.”

Az InfoRádiót a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja arról tájékoztatta, szakembereik folyamatosan elemzik a budapesti légszennyezettségi adatokat. Ugyanakkor elismerték, augusztus 18-án áramkimaradás történt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat alközpontjában, ahol ennek következtében informatikai probléma lépett fel, amely megakadályozta, hogy az országos mérőhálózathoz eljussanak a mért adatok.

A szakemberek hangsúlyozzák,

mind a levegő monitorozása, mind az adatok elemzése folyamatos,

de az informatikai hibának a következtében nem érhetőek el a www.levegominoseg.hu weboldalon. A számítógépek javítása már megtörtént, jelenleg a rendszer tesztelése és az adatbázis telepítése történik. A hét második felében várhatóan a teljes helyreállítás befejeződik – írta közleményében a kormányhivatal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×