eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Brüsszel megoldaná az élelmiszerügyet - a nap hírei

Elérheti a 100 milliárd eurót idén a magyar export - mondta külgazdasági és külügyminiszter. Európai Parlamenti képviselők nyílt levélben kérték az ukrán elnököt, hogy ne írja alá az oktatási törvényt. Megfelelő jogosítványokat adna a nemzeti hatóságoknak a kettős élelmiszerminőség problémájának megoldására az Európai Bizottság elnöke. A nap legfontosabb hírei szeptember 13-án.

Nemzeti konzultáció lesz a "Soros-tervről". Az Origo a Fidesz velencei frakcióüléséről szóló beszámolójában azt írja: a miniszterelnök a képviselőcsoport előtt az újabb nemzeti konzultációt azzal indokolta: a legfontosabb ma a Soros-terv elleni küzdelem, mert Brüsszelben fel akarják gyorsítani az állandó bevándorlási mechanizmus elfogadtatását. Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Fidesz tavasszal ismét választást nyer a Soros-terv elbukik.

Elérheti a 100 milliárd eurót idén a magyar export - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter erről a Coca-Cola dunaharaszti raktárberuházása alkalmából beszélt. Elmondta: a kétmilliárd forintból épített új raktárral a multinacionális vállalat dunaharaszti élelmiszeripari raktárbázisa lesz a legnagyobb Magyarországon. Hozzátette: a magyarországi kivitel értéke tavaly csaknem 93 milliárd euró, az idei első félévben pedig meghaladta az 50 milliárd eurót.

Erősítenék a szakszervezetek jogosítványait és visszaállítanák a korábbi érdekegyeztetési rendszert a szocialisták. Gúr Nándor azt mondta, hogy a jövő évi választások után biztosítani szeretnék, hogy a tisztes megélhetéshez szükséges pénzt mindenki meg tudja keresni az országban. A Váci úti Tesco előtt jogosnak nevezte a cég munkavállalóinak bérkövetelését és létszámbővítésre vonatkozó igényét. Szerinte a dolgozók nagyon leterheltek, ez pedig munkabalesetekhez vezethet.

Szövetségben indul az LMP a jövő évi választásokon, jelenleg a Gémesi György vezette Új Kezdet párttal folytatnak megbeszéléseket – jelentette be a párt társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Szél Bernadett úgy vélte: bővülhet majd a szövetségben részt vevő szervezetek száma. Az LMP miniszterelnök-jelöltje elmondta, pártja alapvetően pozitív kampányra készül, mert politikusai ezt tartják helyesnek és hatékonynak. Szél Bernadett beszélt az új ukrán oktatási törvényről is, szerint annak a magyar kisebbséget érintő része nemzeti ügy, amivel a pártpolitizáláson felülemelkedve kell foglalkozni.

Európai Parlamenti képviselők nyílt levélben fordultak az ukrán elnökhöz az oktatási törvény miatt. A Fidesz-KDNP EP-képviselője, Bocskor Andrea kezdeményezésére 37 uniós képviselő aggodalmát fejezte ki és arra kérte Petro Porosenkót: ne írja alá a jogszabályt. A magyar, bolgár, román, lengyel és szlovák politikusok arra hívták fel a figyelmet, hogy az új ukrán oktatási törvény 7. cikkelye jogsértő, a szerzett jogokat korlátozó, az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes.

Nem tartja elfogadhatónak az élelmiszerek eltérő minőségét az unión belül az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében kiemelte, nem lehetnek másodrangú fogyasztók a szlovákok és a magyarok, az európai jog ezt tiltja. Hozzátette: a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez. A visegrádi országok az év elején hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa a szolidaritás kontinense, amely befogadja az üldözötteket, de az illegális bevándorlást meg kell fékezni. Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében hangsúlyozta: sikerült előrehaladást elérni, a külső határok védelme például sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is. Hozzátette: az unió külső határain fekvő tagállamok nem viselhetik egyedül a határvédelem felelősségét. A bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre.

Az azeri pénzmosási botrány kivizsgálását sürgeti az Európai Parlament. Az állásfoglalás úgy fogalmaz: a képviselők elítélik, hogy Azerbajdzsán és más tekintélyelvű rezsimek megpróbálnak törvénytelen módszerekkel befolyást szerezni az európai döntéshozók között. Az uniós politikusok hangsúlyozzák: a parlamentnek ki kell vizsgálnia az ügyet és határozott intézkedéseket kell hoznia a hasonló korrupciós esetek megelőzésére. Azt javasolják egyebek mellett, hogy szerepeljen anti-korrupciós záradék az unión kívüli országokkal kötött megállapodásokban.

Elárverezik a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, amelyet Makovecz Imre tervezett. A tulajdonos vállalatcsoportot ugyanis felszámolják. Az 1992-es világkiállítás egyik fő látványosságának számító pavilonban sokáig múzeum működött, de azt tíz évvel ezelőtt bezárták. Az elhagyatott épület állaga utána gyors romlásnak indult.

A Maros folyóba is jutott abból a szennyezésből, amely egy tegnapi festékgyár-tűz nyomán teljesen elpusztította két erdélyi patak élővilágát. A Dévától keletre fekvő Szászváros gyárában történt robbanás, a tűzoltók húsz órán át küzdöttek a lángokkal. A Maroson, úszó gátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×