eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Életveszély: szoftverfrissítés kell a pacemakereknél

A szakemberek szerint ugyan csak elvi a lehetősége a pacemakerek meghekkelésének, a szívritmus-szabályozók gyártóinak mindent meg kell tenniük a betegek biztonságáért. Az egyik pacemakernél felfedezett biztonsági rés miatt ezért szoftverfrissítést ajánlanak több százezer ilyen eszközt viselő páciensnek - írja a Magyar Idők.

Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) csaknem ötszázezer, pacemakert viselő páciens behívását rendelte el a napokban, mert attól tartanak, hogy a beültetett szerkezetek felett hekkerek vehetik át az uralmat.

A biztonsági rést a kifejezetten orvosi eszközök biztonsági kockázatainak felkutatására szakosodott vállalat, a MedSec fedezte fel. Úgy látják, rosszhiszemű külső támadók kívülről le tudnák meríteni a készülék akkumulátorát, vagy teljesen szabálytalan, illetve túl szapora pulzust is tudnának generálni, ami akár a beteg halálát is okozhatja.

A biztonsági problémát az Abbott cég által gyártott St. Jude Medical pacemakereknél találták. Ezek mind részben rádióvezérlésűek, és jellemzően olyan pácienseknek ültetnek be ilyet, akiknek nagyon alacsony vagy nagyon szabálytalan volt a pulzusuk, esetleg szívelégtelenségből épültek fel. A pacemakereket a visszahíváskor nem cserélik ki, ez ugyanis egy veszélyes és felesleges orvosi beavatkozás lenne, hanem a szerkezetek szoftverét frissítik egy háromperces, a készülék programozója segítségével végzett procedúra során.

 Az esetleges hekkertámadások miatt komolyabban tesztelik a szívritmus-szabályozó készülékeket.

A hírek úgy fogalmaztak, hogy az FDA a jobb félni, mint megijedni elve alapján biztosra megy. Az elővigyázatosság nagyon is indokolt, hiszen csak az Egyesült Államokban 456 ezer, a világ többi részén pedig további 280 ezer pacemakeres van kitéve a biztonsági kockázatnak.

Ez a veszély azonban leginkább elvi és valóban csak a részben rádióhullám vezérléssel is működő szívritmus-szabályozók esetében áll fenn – mondta érdeklődésünkre a Városmajor utcai Szív- és Érsebészeti Klinika Elektrofiziológiai Laboratóriu­mának vezetője. Gellér László PhD-kardiológus hangsúlyozta: a világban és itthon beültetett készülékek döntő többségénél ilyen jellegű szándékos távoli átprogramozás nem kivitelezhető, azoknál csak egy közeli speciá­lis elektromágnessel lehet ezt megtenni - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×