eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország továbbra sem fogad be menekülteket kvóták alapján - a nap hírei

Magyarország továbbra sem fogad be menekülteket kvóták alapján, a kormány politikai döntésnek tartja az Európai Bíróság ítéletét. Mostantól online is igényelhető a diákhitel. Azonnali kitelepítésre szólította fel a Florida déli részén élőket a szövetségi állam kormányzója az Irma hurrikán miatt.

Felháborító politikai döntésnek nevezte az Európai Bíróság ítéletét a kvótaperben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a döntés megbontotta az Unió intézményeinek egyensúlyát, annak nyertese az Európai Bizottság.

A parlamenti frakcióval rendelkező pártok közül a Jobbik elutasította az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését. Az MSZP-s Nyakó István úgy fogalmazott: a kormány politikája miatt tovább gyengül az ország uniós pozíciója. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője hangsúlyozta: a magyar kormánynak el kell fogadnia az Európai Bíróság döntését.

Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését, de a kormány nem változtat eddigi álláspontján migráns-ügyben - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök. Beata Szydlo lengyel kormányfő is azt mondta, hogy az ítélet nem változtatja meg kormányának migrációs politikáját.

Heteken belül bíróság elé kerülhet a kvótát elutasító országok ügye, ha az érintettek nem változtatnak álláspontjukon - jelentette ki a migrációs politikáért felelős uniós biztos. Ez lesz a kötelezettségszegési eljárás következő lépése.

Kész megvizsgálni a magyar kormányfő kérését a határvédelmi költségek felének megtérítéséről az Európai Bizottság elnöke, de Jean-Claude Juncker válaszlevelében azt is hangsúlyozta: a szolidaritás kétirányú utca. Orbán Viktor a déli határkerítés megépítésére és más határvédelmi intézkedésekre költött pénz felét, 400 millió eurót kért vissza Brüsszeltől.

A nemzeti bank alelnöke szerint Magyarországnak az előírtnál szigorúbb feltételeket kellene teljesítenie az euró sikeres bevezetéséhez. Nagy Márton egy lengyelországi szakmai fórumon a kritériumok között említette a reálgazdaság, a bérszint és a pénzügyi szektor megfelelő felzárkózását az euróövezethez.

Online is igényelhető a diákhitel. Az elektronikus aláírással történő szerződéskötés feltétele, hogy az igénylést a Neptun vagy ETR tanulmányi rendszeren keresztül indítsák a hallgatók.

Több ezren tüntettek Marosvásárhelyen a megszüntetés határára jutott helyi Római Katolikus Gimnázium védelmében. Az iskola ügyében a magyar külügyminisztérium bekérette a budapesti román nagykövetet. A bukaresti külügyminisztérium szerint Romániában nem sérülnek a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai.

Azonnali kitelepítésre szólította fel a Florida déli részén élőket a szövetségi állam kormányzója a közelgő Irma hurrikán miatt. Észak-Karolinában is megkezdődtek az előkészületek. A francia Antillákon a széllökések sebessége elérte az óránként 360 kilométert. Az Irma hurrikán valószínűleg pénteken éri el Floridát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×