INFORÁDIÓ 
2020. április 5. vasárnap
Vince

gyorsforgalmi út

biztonságérzet

autópálya

útépítés

Ezért veszélyesek a gyorsforgalmi utak

Ezért veszélyesek a gyorsforgalmi utak

Infostart / InfoRádió

Elsősorban gazdasági okai vannak a gyorsforgalmi utak építésének, mert az autópályáknál lényegesen kevesebbe kerül a kialakításuk - mondta az InfoRádiónak az igazságügyi gépjármű közlekedési műszaki szakértő. Hajas József szerint ugyanakkor az autósok is felelősök azért, hogy kiugróan magas a gyorsforgalmi utakon a baleseti statisztika.

Hamis biztonságérzetet keltenek az autósokban, ami balesetekhez vezet – hívta fel a figyelmet a közlekedési műszaki szakértő. A gyorsforgalmi utakon jellemzőbb a sebességhatár átlépés, a nem biztonságos előzési manőverek – tette hozzá Hajas József.

„Bár sokkal biztonságosabbak, mint a kétszer egysávos utak, viszont az autósok úgy gondolják, hogy autópályán haladnak.”

Hajas József példaként az M0-s régi, halálútnak is nevezett szakaszát említette. A kétszer két-, de keskenysávos, nem osztottpályás út, ha nem autópályaként közlekednek rajta, nagyon biztonságos közlekedést tesz lehetővé, sokkal biztonságosabbat, mint például falvakon keresztül haladni – tette hozzá a közlekedési műszaki szakértő.

„Egy autópályán, ha kicsit elbambul valaki, a szalagkorlát megfogja, de egy ilyen úton már egy kis figyelmetlenség következtében is a szemben lévő sávban találhatja magát az autós, ahol pedig egy másik autó halad. Ilyen sebességnél mindeez nagyon súlyos sérülést vagy akár halált is okozhat.”

A közlekedési műszaki szakértő további, jellemző példaként a 4-es és a 2/A utakat említette.

„Igyekszem elkerülni. Szerencsére ma már sok helyre el lehet jutni autópályán.”

A gyorsforgalmi utak építésének gazdasági okai vannak – mondta Hajas József. A problémát, a veszélyességét azonban az autósok nem megfelelő viselkedése okozza – tette hozzá a közlekedési műszaki szakértő.

„Nagyságrendekkel olcsóbb ilyen utat létrehozni, mint autópályát. Leggyakrabban a főutat kiegészítik egy, legfeljebb két sávval. Az autósok úgy gondolják, autópályán vannak és bármit megtehetnek, de itt a legkisebb figyelmetlenség megbosszulja magát.”

Kapcsolódó hang

Ezért veszélyesek a gyorsforgalmi utak
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018