eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Erdő Péter: A másikra figyelő szeretetet csak ajándékba lehet adni

Erdő Péter: A másikra figyelő szeretetet csak ajándékba lehet adni

Kedden van a jótékonyság világnapja, amelyet magyar kezdeményezésre 2013 óta tartanak Kalkuttai Szent Teréz halálának évfordulóján. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek az InfoRádiónak ez alkalomból adott interjúban fontosnak nevezte a fiatalok önkéntes szeretetszolgálatát.

Erdő Péter: A másikra figyelő szeretetet csak ajándékba lehet adni

Teréz anya alakja jelképpé magasodott

– jelentette ki Erdő Péter bíboros-prímás. Az esztergom-budapesti érsek hozzátette, ő volt az, aki Indiában a legszegényebbeket; a hajléktalanokat, az éhezőket, a betegeket, a haldoklókat szolgálta. A tevékenysége olyan sok támogatót vonzott, hogy egész Indiában kivívta a társadalom tiszteletét.

„A temetése egész Indiát átható történelmi eseménnyé vált. Volt szerencsém a tévében követni. Az biztos, hogy nagyon kevés keresztény és katolikus volt abban a hatalmas tömegben, ami az utolsó útjára kísérte."

A szeretet nyelve olyan formája a tanúságtételnek és az igehirdetésnek, amit a világon mindenki megért - véli az esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter hozzátette, a kultúrák párbeszédében is hatékony erő ez a szeretetszolgálat.

„Felejthetetlen volt a Szent Péter téren Teréz anya boldoggá avatásának szentmiséje. A boldoggá avatást kérelmezők fel szoktak vinni egy ereklyét az oltár elé, ebben az esetben indiaiak szakrális zenére ritmikusan mozogva, óriási szuggesztív erővel mentek fel, a hatalmas tömeg úgy érezhette, szíven ütötte őket valami. Ezt a hatást éppen a kultúrák párbeszéde és az igazi élet szentségének ereje okozta.”

Idén van Teréz anya halálának huszadik évfordulója, 2012-ben az ENSZ közgyűlése - magyar kezdeményezésre - elfogadta, hogy ez a nap a jótékonyság világnapja legyen. 2013 szeptembere óta tartják ezt a napot, egyre nagyobb társadalmi hatással – tette hozzá Erdő Péter bíboros-prímás.

Erdő Péter: A másikra figyelő szeretetet csak ajándékba lehet adni

„A karitász szervezetei külön megemlékeznek róla. Aki segíteni akar, adománnyal vagy önkéntes munkával a leginkább rászorulókon, minden plébánián megtalálja a szolgálatokat.

Különösen nagy megnemesedésre ad lehetőség a részvétel.”

Ezért fontos, hogy a fiatalok is vállaljanak ilyen, akár önkéntes szolgálatot - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros-prímás. Hozzátette, a súlyos betegekkel vagy a nagyon szegényekkel való találkozás hatalmas nevelő hatással bír.

„A szeretetszolgálat, az önkéntes segítség valamilyen módon mindig szükséges lesz.

Bármilyen hatékonyak is legyenek a szociális ellátórendszerek, bármilyen jómódú is egy társadalom, a pénzzel meg nem fizethető dolgokat: odafigyelést, emberi szót, szeretetet, igényli a bajba jutott ember. Ezt szívből lehet csak adni. Nem lehet mérni, tervek szerint teljesíteni. A korrektséget, az udvariasságot igen, de

a másikra komolyan, szívből ráfigyelő szeretet csak ajándékba lehet adni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×