eur:
393.31
usd:
368.07
bux:
66094.65
2024. április 24. szerda György

Napokon belül megkezdődnek a 3-as metró felújítási munkái, aláírták a kivitelezői szerződéseket - a nap hírei

Árhullám alakult ki a Dunán, de Budapesten várhatóan nem kell készültséget elrendelni. Kizárja a katonai fellépést Phenjan ügyében Kína és Oroszország ENSZ-nagykövete, Washington kész minden eszközt bevetni.

Aláírták a 3-as metróvonal északi szakaszának megállóira és az alagút felújítására vonatkozó vállalkozói szerződéseket. A felújítási munkák napokon belül megkezdődhetnek, a metrót csak október végén zárják le, először a Dózsa György út és az Újpest Városközpont között. Tarlós István főpolgármester közölte: az állomásoknál a műszaki átadás-átvétel megkezdésének határideje jövő év október 31., az alagút esetében pedig 2020. július 24. A kivitelező Strabag Építőipari Zrt., valamint a Swietelsky Vasúttechnika Kft. összesen nettó 72 milliárd forintért végzi el a rekonstrukciós munkákat. A metrópótláshoz szükséges buszokat a főváros önerőből biztosítja. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a munkálatok idején egyetlen metróvezetőt sem bocsátanak el, mindenkinek adnak munkát a cégen belül.

Elképzelhető, hogy még a jövő hétfői, munkáltatóval tervezett egyeztetés előtt megtartják az országos sztrájkot a Tesco dolgozói. A szakszervezetek már tárgyaltak a vállalatvezetés javaslatairól. Egyetértettek abban: nem tudják elfogadni, hogy a munkáltató sem a dolgozói létszámot, sem a béreket nem kívánja megemeli ebben az évben. Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban kijelentette: elkerülhetetlen a sztrájk a Tesco áruházakban. A sztrájkbizottság szerdán ül össze ismét és egyeztet a munkabeszüntetés részleteiről.

Szeptembertől a kiemelt jelentőségű vasutas munkakörökben ezernél több dolgozó kap átlagosan 4 százalékos béremelést júliusig, illetve januárig visszamenőleg. A MÁV közlése szerint az érintett munkavállalók először október 10-én kapják meg a megemelt összeget. A Vasutasok Szakszervezete az aláírásra váró megegyezésről úgy véli: a súlyos létszámhiány és a folyamatos elvándorlás miatt kockázatos fenntartani a bérfeszültséget, ezért kiemelten fontos eredmény a mostani bérrendezés.

Árhullám alakult ki a Dunán az elmúlt egy hét esőzései miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban arról beszélt: jelentős mennyiségű, helyenként 125 milliméter csapadék hullott a folyó bajor és osztrák vízgyűjtőin, az alsó ausztriai Duna szakaszokon a vártnál is magasabb árhullám alakult ki. Siklós Gabriella hozzátette: Budapestnél a hét közepén tetőzhet az árhullám, de nem éri majd el az elsőfokú készültségi szintet, így a rakpartokat sem fenyegeti veszély.

Már csaknem 50 százalékos a földgáztárolók töltöttségi szintje és biztosított lesz Magyarország téli gázellátása - erősítette meg az InfoRádiónak a Magyar Földgáztároló Zrt. A társaság tájékoztatása szerint jelenleg több mint 2 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre a kereskedelmi tárolókban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora lesz a töltöttségi szint a fűtési szezonig, de a cég ígérete szerint mindenképp magasabb a tavalyinál.

Jelentősen drágul az üzemanyag szerdán. A benzin árát 9, a gázolajét hat forinttal emeli a MOL. Az emeléssel a benzin átlagára 352 forintra, a gázolajé 346 forintra nő. A benzin ára legutóbb a múlt héten nőtt, a gázolajé viszont két héttel ezelőtt változott, akkor még három forinttal csökkent.

Uniós találkozót kezdeményez a kettős élelmiszer-minőség ügyében Csehország és Szlovákia. Robert Fico szlovák miniszterelnök a prágai és a pozsonyi kormány együttes ülése után kemény fellépést ígért az ügyben, mert szerinte a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata olyan hátrányos megkülönböztetés, amely másodrangúvá teszi az uniós állampolgárok egy részét. A találkozót várhatóan idén októberben tartják Pozsonyban. A kettős minőséget Magyarország is sérelmezte.

Elítélte Észak-Koreát az újabb kísérleti atomrobbantás miatt Kína és Oroszország ENSZ-nagykövete a világszervezet biztonsági tanácsának rendkívüli ülésén, ugyanakkor mindkét diplomata a katonai megoldás ellen foglalt állást. A soron kívüli tanácskozáson Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt hangsúlyozta: csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésével egy időben az amerikai elnök telefonon egyeztetett a dél-koreai elnökkel, majd a japán kormányfővel. Donald Trump azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit minden rendelkezésére álló eszközzel, akár nukleáris erővel is.

Az unió költségvetési tanácsa szerint a növekedésre, a foglalkoztatásra, a biztonságra és a migráció kezelésére kell összpontosítania az Európai Unió 2018-as költségvetésének. A testület most elfogadott állásfoglalása alapján a jövő évi büdzsében több mint 122 és fél milliárd eurót, vagyis az összes kifizetés csaknem 85 százalékát kell a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre fordítani.

Az uniós belügyi és migrációs biztos szerint életeket menthetett volna az Európai Unión belüli jobb információ-megosztás. Dimitrisz Avramopulosz az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának ülésén úgy fogalmazott: ha hatékonyabb az információk cseréje a tagállamok között, akkor kevesebb áldozata lett volna a közelmúltban elkövetett terrortámadásoknak. Az uniós biztos a jelenlegi szabályozás átalakítását szorgalmazta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×