eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Balog Zoltán: biztonságosan indul a tanév

Balog Zoltán: biztonságosan indul a tanév

Az átmeneti nehézségeknek, a korábbi működési problémák megszűntek, ma egy bejáratott rendszerben kezdik el a diákok a tanulást – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti tanévnyitón Nagykőrösön azt mondta, a magyar családoknak biztonságosabban indul a tanév, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. "Vége van az átmenet nehézségeinek, megszűntek a korábban még előforduló működési problémák. Ma egy bejáratott rendszerben kezdjük el a tanulást."

Balog Zoltán úgy fogalmazott, azért nem országos, hanem nemzeti a tanévnyitó, mert nem csak a határokon innen tanulnak fiatalok magyarul, magyar iskolában. A miniszter azt mondta, nincs ideológiai vagy vallási kényszer abban, hogy a tanévnyitót egy templomban tartották meg. "Az elmúlt, már lassan 30 év után ma már majdnem 200 ezer diák egyházi iskolája tartja a tanévnyitóját templomban vagy egyházi épületben".

Balog Zoltán úgy fogalmazott, a múlt útjai 2010-re elfogytak a köznevelés rendszere alól. Akkor egy igazságtalan rendszert örököltek, amely pénzügyi struktúrájában fenntarthatatlan volt, állandó bizonytalanságot hordozott, anyagilag kiszolgáltatta a tanárokat és bizonytalanságban tartotta az iskolafenntartó önkormányzatokat, szélesre tárta az esélyegyenlőtlenségi ollót. A tárcavezető hozzátette, az anyagi gondokat az erősödő gazdaság megoldja, a szakmai problémákat pedig a párbeszéd oldotta, oldja meg.

"Azt kérjük és az a célunk, hogy a bővülő egyházi iskolarendszer ne egy zárt rendszer legyen, hanem hasson inspirálóan a másik, állami rendszerre".

Balog Zoltán a nemzeti tanévnyitón beszélt a most induló iskolafelújítási programról is, ami 200 ezer gyermek tanulási helyét érinti majd a következő három esztendőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×