eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla
Handó Tünde: bíró nem lehet párttag

Handó Tünde: bíró nem lehet párttag

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke visszautasította a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos kritikákat.

A Magyar Időknek nyilatkozva utasította vissza Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, azt a felvetést, hogy asszisztálásával a kormány egy fideszes káderekből álló pártbíróságot hozna létre a közigazgatási bíróságokkal. Mint mondta: a rendszerváltás óta

bíró nem lehet tagja pártnak,

a bírókkal szemben alapvető elvárás, hogy függetlenül és pártatlanul döntsenek minden ügyben, akik pedig ezt megszegik, akár az állásukat is elveszíthetik.

Arról, hogy januártól a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás kereteinek változása miatt novemberig csaknem kétszáz közigazgatási ügyszakos bírót kell kinevezni és az ehhez kialakított pontrendszer értelmében a köztisztviselői karból is érkezhetnek pályázók Handó Tünde úgy fogalmazott:

szó sincs arról, hogy laikusok kerülnének be bíróként a rendszerbe és hasznos tapasztalattal gazdagíthatják a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat a kívülről érkező új bírák,

akikkel szemben szintén alapvető elvárás, hogy függetlenül és pártatlanul döntsenek minden ügyben.

A közigazgatási bíróságok intézményét már az azóta elfogadott jogszabályok parlamenti vitájában is kritizálták az ellenzéki pártok, majd idén nyáron akkor vált ismét a közbeszéd témájává az ügy, mikor a 444.hu megírta, hogy egy kiszivárgott igazságügyi minisztérium javaslat értelmében megváltoztatnák a bírók kiválasztására vonatkozó előírásokat és az új pontrendszerben egy Fideszhez lojális minisztériumi alkalmazott könnyebben kaphatna bírói kinevezést, mint egy bírósági titkár.

A tárca a cikkre közleményben reagált, amely alapján az Igazságügy Minisztérium fontosnak tartja, hogy egy közigazgatási bírói álláshelyre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, a pályázatok elbírálásakor pedig elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények.

A Jobbik erre augusztus elején jelezte, hogy alaptörvény-ellenesnek tartja, hogy a kormány a sarkalatos törvényt megkerülve, rendeletben készül módosítani a közigazgatási bírók kinevezésének szabályain. Trócsányi László igazságügy miniszter a Figyelőben megjelent írásában hangsúlyozta, hogy a kinevezési pontrendszer a közigazgatásban töltött joggyakorlatot és a közigazgatás-tudományban való jártasságot is megfelelően honorálja, ellentétben a jelenlegi rendszerrel. Az pedig sértő az egész magyar köztisztviselői karra nézve, hogy a közigazgatásból érkezők nem lehetnek függetlenek – tette hozzá a tárcavezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×