eur:
387.18
usd:
356.87
bux:
66216.11
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Újabb fővárosi iskolaigazgatót cseréltek le

Újabb fővárosi iskolaigazgatót cseréltek le

A szülők és a nevelőtestület tiltakozása ellenére a ferencvárosi alpolgármester tanácsadóját, Tóthmátyásné Zuggó Tündét nevezte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az egyik legnagyobb fővárosi két tannyelvű iskola élére. A közép-budai tankerület kedden közölte a szülőkkel: az új igazgató augusztus 1-jétől veszi át a Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium irányítását. Tóthmátyásné ezt a Magyar Nemzetnek megerősítette, hozzátéve, csak egy évre szól a megbízatása.

Az igazgatói posztra kiírt pályázaton indult az eddigi igazgató, az intézményt 25 éve irányító Zoltán László, illetve jelenlegi helyettese, Cserfalviné Mészáros Zsuzsanna is. Zoltán László alakította át két tannyelvű intézménnyé a gimnáziumot, ahová az utóbbi években többszörös a túljelentkezés, ma már 838-an tanulnak az iskolában.

Zoltán Lászlóval pár napja egy kurta telefonhívás során közölte az Emmi, hogy nem őt választották.

A fő kifogás az eddigi igazgatóval szemben az volt, hogy átlépte a nyugdíjkorhatárt. Mivel az intézményben dolgozó pedagógusok tartottak tőle, hogy erre hivatkozva Zoltán Lászlót eltanácsolják, ezért meggyőzték Cserfalvinét: adjon be ő is pályázatot. Az igazgatóhelyettes pályázatát 64 igen és 12 nem ellenében támogatta a nevelőtestületi értekezlet.

Újabb fővárosi iskolaigazgatót cseréltek le

Tóthmátyásné viszont 45 nem és csak 32 igen voksot kapott a szavazáson. Igaz, ebben a szavazásban az is benne volt, hogy a tantestület nem vette jó néven, hogy a jelölt kívülről jött. A szülői munkaközösség szintén úgy foglalt állást, hogy Zoltánt vagy Cserfalvinét szeretnék igazgatónak.

A pedagógusok és a szülők nemcsak azt állították, hogy Tóthmátyásné „politikai ejtőernyős” – a IX. kerületi fideszes alpolgármester idős- és ifjúságügyi tanácsadója –, hanem azt is, hogy nem ismeri a két tannyelvű iskola működését. Például felvetette, hogy léptessék be az iskolát az Erasmus-programba, csakhogy az intézmény vezetősége ezt már két évvel ezelőtt megtette. A pályázatában szereplő állításokra rákérdező 444.hu-nak Tóthmátyásné ezt azzal magyarázta, hogy hiába kérte az iskolát, nem kapott adatokat.

Az iskolában a tanárok között az a pletyka terjedt, hogy Zoltán Lászlónak azért kell mennie, mert tavaly nem akadályozta meg a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozást, a kockás inges demonstrációt

– írta a Magyar Nemzet.

Nem a II. kerületi iskola az egyetlen, ahol az oktatási kormányzat a szülőkkel vitázva váltott igazgatót. Mint ismeretes, nemrég hasonló konfliktusra került sor a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban, ahol az Emmi leváltotta volna az igazgatót, de a tiltakozások hatására Balog Zoltán végül újabb egy évvel meghosszabbította szerződését.

A keszthelyi Vajda János és a makói József Attila Gimnáziumban is menesztették az igazgatót. Mindkét esetben felvetődött: a kockás inges demonstráció miatt váltották le őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

A nyugati szövetségesek a háború eleje óta nem képesek megfelelően ellátni Ukrajnát a megígért mennyiségű fegyverrel, ez pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt a frontvonalakon – írja az orosz állami TASZSZ. Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×