eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szemétben úszott egy egész budapesti kerület

Szemétben úszott egy egész budapesti kerület

Jelentősen csúszott a lomtalanítás a főváros IV. kerületében, amit az FKF Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a munkaerőhiánnyal és a túl sok elszállítandó anyaggal magyarázott, de jelezte: visszarendelt dolgozókat a szabadságukról, másokat pedig átcsoportosított a feladatra.

„Már behoztuk az újpesti csúszást, a budapesti lomtalanítás pedig nem húzódik el, december elejére lezárul” – írta a társaság a Világgazdaságnak. A létszámgondok enyhítésére az FKF megtehette, ami tehetett: egy hulladékrakodónak havonta bruttó 180-190 ezer forintos alapbért ad, ám további eszköze nincs, mert az egyes munkakörök bérezését már most is a rendelkezésre álló bértömeg maximális kihasználásával állapítja meg.

A lom közben szaporodik. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy egyes vállalkozások a főváros más részéről vagy vidékről az éppen aktuális lomtalanítási területre viszik a hulladékot. Ezzel jelentősen hátráltatják a munkavégzést, és vélhetőleg emiatt „termett” az idén a X. kerületben a tavalyi lom másfélszerese. Az idén eddig összesen 20-25 százalékkal több lomot szállított el az FKF, mint az előző év hasonló időszakában.

Általánosságban nem javult a lakosság fegyelme sem. Továbbra is a megadott időpontnál hamarabb készítik ki a hulladékot, amelynek ráadásul 30-40 százalékát nem is lomtalanításkor kell kirakni, hanem vagy a rendszeres szolgáltatás során a tartályokba, vagy a veszélyes hulladékok megadott átvevőhelyére. A „lomizás” terén némileg még romlott is a helyzet, az FKF pedig nem léphet fel a jelenség ellen, mert nincs hatósági jogköre.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×