INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

darák péter

kúria

devizahitel

Fordulat jöhet a devizahiteles ügyekben: változhat a magyar bírói gyakorlat

Fordulat jöhet a devizahiteles ügyekben: változhat a magyar bírói gyakorlat

Infostart / InfoRádió

A magyar bíróságok hét devizahiteles ügyben az Európai Unió bíróságához fordultak - mondta a Kúria elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Darák Péter jelezte: amennyiben szükséges, akkor a magyar bírói gyakorlatot megváltoztatják.

A korábbinál nagyobb számban érkeznek devizahiteles ügyek a Kúriához. A legfőbb bírósági szerv elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az ügyek nagy részében el is járnak.

"Hét ügyben a magyar bíróságok az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordultak, előzetes döntéshozatal érdekében. E megkeresések közül különösen érdekes az, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla küldött az uniós bírósághoz, és folyamatban van egy hasonló tárgyú román kezdeményezés is, amelyben már főtanácsnoki vélemény is született. Mindkettő arra vonatkozik, hogy mikor megfelelő a devizahiteles ügyfelek tájékoztatása a bank részéről és mikor nem az" - ismertette a Kúria elnöke. 

Darák Péter elmondása szerint a Kúria folyamatosan értékeli az Európai Unió Bírósága által meghozott döntéseket. Irányukba semmiféle elvárást nem fogalmaznak meg.

"Amennyiben szükséges, a magyar bírói gyakorlatot hozzáigazítjuk"

- jelezte Darák Péter.

A Kúria elnöke hangsúlyozta, hogy az uniós iránymutatások nem minden esetben azonosak a nemzeti jog értelmezésével, ahol a magyar bíróságoknak szabad keze van.

Kapcsolódó hang

Fordulat jöhet a devizahiteles ügyekben: változhat a magyar bírói gyakorlat
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018