eur:
385.35
usd:
355.2
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Vészhelyzet a kórházakban a szabadságok miatt

Vészhelyzet a kórházakban a szabadságok miatt

Nyáron csökkentett kapacitással működnek bizonyos osztályok a kórházakban a nyári szabadságolás miatt, de vannak olyan intézmények is, ahol munkaerőt kell vásárolnia a vezetésnek - mondta az InfoRádiónak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke.

Gondot jelent az egészségügyi intézményekben a dolgozók szabadságának kiadása, különösen a nyári szezonban. Rácz Jenő,  a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy a gazdálkodási, egészségügyi tevékenysége vonatkozó és a munkajogi szabályok összeegyeztetése sokszor jelent nehézséget, mert

állandó az általános humánerőforrás-hiány és a korlátozottak a gazdasági lehetőségek.

"Valóban vannak olyan szituációk, amikor ezek a problémák kiéleződnek. A munkavállalók szabadon rendelkeznek a szabadságuk egy részével, és nyilván nyáron, az iskolai szünet idején nagyobb számban jelentkeznek" - mondta Rácz Jenő, és jelezte, vannak olyan, speciális helyzetben lévő, a nagy üdülőközpontokban, például a Balaton környékén működő egészségügyi intézmények, amelyek szinte csillagászati áron kénytelenek vásárolni plusz munkaerőt. Náluk nem érvényes, hogy alacsonyabb a teljesítmény nyáron, sőt muszáj plusz forrást biztosítani ahhoz, hogy az ellátást biztosítani tudják.

"Máshol megpróbálnak helyettesítéssel, túlórával gondoskodni a szabadságolások idején az ellátásról, de nincs korlátlan átirányítható munkaerő-mennyiség, ezért az intézmények koncentrálják az erőforrásaikat. Akár úgy is, hogy

a tervezett, nem életfontosságú beavatkozásokat elhalasztják, és a szakembereket átirányítják a sürgősségi ellátásba"

- mondta Rácz Jenő, hozzátéve, hogy egyes osztályok nyáron eleve kisebb kapacitással működnek, a beavatkozásokat is elhalasztják, így kisebb személyzetre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×