eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Új módszerrel tennének rendet a zsúfolt autópályákon

Az önvezető technológia lenne a megoldás a zsúfolt autósztrádák biztonságos üzemeltetésére a személygépkocsik esetében is - vetette fel a Magyar Idők.

Az önvezető technológia elterjedéséhez a legkedvezőbb terep az autópálya. Éppen az az úttípus, amely csúcsforgalomban – a humán vezetők hibái miatt – manapság rendszerint működésképtelenné válik - mutat rá cikkében a Magyar Idők.

A lap utal arra, hogy torlódásokban bekövetkező balesetekről szóló híreket rendszeresen olvashatunk az M7-essel kapcsolatban,

pedig az autópálya feladata éppen a nagyobb gépkocsiforgalom gyors közlekedésének biztosítása több száz vagy akár több ezer kilométeren keresztül is.

El is látná, ha a közlekedők fegyelmezetlensége, az „emberi tényező” nem eredményezne a csúcsidőszakban szinte kiszámíthatóan balesetet, ami aztán fél- órákra működésképtelenné teszi a teljes rendszert -teszi hozzá a lap.

Az újság szerint éppen az autópálya az az úttípus, ahol a leghamarabb jelenhetnek meg az önvezető járművek.

Az autópálya egyirányú út, egymás mellett haladnak a sávok, keresztezőforgalom nincs, a ki- és besorolás jól szabályozott.

Az autópályán már ma is képesek emberi felügyelettel, de szinte beavatkozás nélkül haladni azok a gépkocsik, amelyeket felszereltek aktív sebességtartóval, aktív sávkövetővel és egyéb vezetéstámogató rendszerekkel.

A lap úgy véli, önvezető rendszerekkel felszerelt autóbuszok esetében elkerülhetők lettek volna az olyan tragédiák, mint a magyar diákok balesete Verona mellett, vagy a közelmúltban történt ráfutásos ütközés a német A9-es autópályán Bajorországban.

Az önvezető technológia lenne a megoldás a zsúfolt autósztrádák biztonságos üzemeltetésére a személygépkocsik esetében is.

A fejlesztők arra számítanak, hogy a mesterséges intelligencia kiszűri majd azokat az akciókat, amikor az egyes járművezetők rövid távú előnyökért cserébe veszélyeztetik nemcsak a saját maguk és környezetük testi épségét, de az egész közlekedési csatorna működőképességét is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×