eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megvette a kormány a dél-budai szuperkórház építési telkét - a nap hírei

Az amerikai demokrata elnökjelöltről kínált információkat Donald Trump kampány stábjának egy orosz ügyvédnő.

Megvette a kormány az új dél-budai szuperkórház telkét - jelentette be az emberi erőforrások minisztere az ATV esti műsorában. Balog Zoltán elmondta: az eredeti, 11. kerületi ingatlanról van szó. A Magyar Idők még szombaton írt arról, hogy elképzelhető, mégsem a 11. kerületi Dobogó városrészben épül fel a dél-budai szuperkórház. A lap a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint, ha július 8-ig nem kötik meg a szerződéseket az egészségügyi központ helyszínéül javasolt ingatlanok állami tulajdonba vételéhez, a kormány visszalép a vásárlástól, és más helyszínt keres a beruházáshoz.

A pénteken kezdődő magyarországi vizes világbajnokság tökéletes lebonyolítását ígérte a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós a FINA vezető testületének budapesti első ülésén hangsúlyozta: ez minden idők legnagyobb nemzetközi sporteseménye, amelyet Magyarországon szerveztek. Seszták Miklós, aki a vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke is, közölte: a vb költsége 46,4 milliárd forint, ezen kívül összesen valamivel több mint 84 milliárd összegben valósítottak meg tartós fejlesztéseket Budapesten és a Balatonnál. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos arról beszélt: a létesítmények elsősorban nem a világbajnokságra készültek, hiszen a közeljövőben az utánpótlás és a versenysport képviselői, valamint nagyközönség veszi birtokba azokat.

Az Európai Bizottság adóelkerülés elleni intézkedésének újragondolását javasolta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán Magyarország alapvető érdekének nevezte az adókikerülés és adókijátszás elleni küzdelmet. Úgy vélte azonban, hogy az előterjesztés aránytalan mértékű adminisztrációs tehernövekedést jelentene a vállalkozásoknak. A tárcavezető az eddigi magyarországi intézkedések között említette az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalmi rendszer bevezetését.

Újabb, a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozására vonatkozó népszavazási kérdések hitelesítését tagadta meg a Nemzeti Választási Bizottság. A három kérdést Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei nyújtották be magánszemélyként. Az NVB arra hivatkozva utasította el a beadványok hitelesítését, hogy a kérdések a paksi bővítésről szóló nemzetközi szerződést érintik, arról azonban nem lehet népszavazást tartani. A döntések nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Összesen 3,3 milliárd forint támogatást nyújt a középiskolások tanórán kívüli nyelvtanulására az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Novák Katalin, ifjúságért is felelős államtitkár arról számolt be: a középiskolások az iskolában vehetnek részt külön nyelvórákon, amelyeket az iskola nyelvtanárai, illetve felsőoktatási intézmények nyelvszakos hallgatói tartanak nekik. Hozzátette: az elnyerhető támogatás összege 330 milliótól 410 millió forintig terjed, így várhatóan 8-10 pályázatot tudnak majd támogatni.

Több mint hatezren kapták meg a diplomájukat az államilag finanszírozott nyelvi képzések segítségével. A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár ismertette: a Diplomamentő programban több mint tízezren vettek részt és a kormány további lépéseket tervez az idegennyelv-oktatás fejlesztésére. Cseresnyés Péter hangsúlyozta: a nyelvtudás a tanulásban és a munka világában is nélkülözhetetlen, ezért az idegennyelv-oktatás hiányosságainak pótlása és hatékonyságának növelése kiemelt állami feladat. Hozzátette: a nyelvi képzéseket és a nyelvvizsgák megszerzését uniós programok is támogatják, 2018-tól pedig ingyenes lesz a nyelvvizsga a 35 év alattiak számára.

Az amerikai demokrata elnökjelöltről kínált információkat a tavalyi elnökválasztási kampányban egy orosz ügyvédnő Donald Trump stábjának. Az ezt bizonyító elektronikus leveleket a jelenlegi elnök legidősebb fia hozta nyilvánosságra. Az egyik e-mail szerint az orosz főállamügyész olyan hivatalos dokumentumot és információt ajánlott fel a kampánystábnak, amely gyanúba keveri Hillary Clintont. A levelet küldő Rob Goldstone brit reklámszakember azt írta, hogy az információ része az orosz kormány Donald Trumpnak nyújtott támogatásának. Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága meghallgatásra készül behívni ifjabb Trumpot, akitől dokumentumok bemutatását is várja.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×