eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Még az eddig tervezettek sem épültek meg, de újabb tanuszodákat ígérnek

Még az eddig tervezettek sem épültek meg, de újabb tanuszodákat ígérnek

Miközben a 2014-ben megígért 24 tanuszodából eddig mindössze egyetlen létesítmény készült el, egy nemrég megjelent kormányhatározat újabb 26 településen rendelkezik tanuszoda-építésről – írta a Magyar Nemzet.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerint az első hullámban, a Nemzeti köznevelési infrastrukturális fejlesztési program (NKIFP) első ütemében beígért 24 uszodából eddig huszonkettőt kezdtek el építeni, ám csupán a csengeri készült el.

Abádszalókon, Baktalórántházán, Balassagyarmaton, Bélapátfalván, Derecskén, Dunakeszin, Edelényben, Enyingen, Fehérgyarmaton, Füzesgyarmaton, Gyálon, Kemecsén, Mezőcsáton, Putnokon, Sárbogárdon, Sásdon, Sümegen, Szobon, Tokajban, Tolnán és Törökszentmiklóson már megkezdődött az építkezés, ám arról, hogy a létesítmények kivitelezése milyen stádiumban van, a Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő kérdésére adott válaszában sem árult el részleteket az államtitkár.

Még az eddig tervezettek sem épültek meg, de újabb tanuszodákat ígérnek

Azt viszont elismerte, hogy hiába ígérték meg az uszodákat már három éve,

a Budapest XI. kerületébe és a Vajszlóra tervezett létesítmény létrehozása érdekében még egy kapavágás se történt,

ezek esetében jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik.

Fónagy ugyanakkor azt ígéri, a tanuszodák mindegyikének átadása várhatóan a 2017–2018-as tanévben, vagyis a választási kampány kellős közepén lehet esedékes.

A kormány már el is fogadta a NKIFP második ütemét, amelynek keretében az eddig ígérteken túl további 20 tornaterem és 26 tanuszoda megvalósítását vállalja,

vagyis rövid időn belül már 49 uszodát és 33 tornatermet kellene felépíteni.

Egy júniusi kormányhatározat szerint uszodát ígérnek a gyerekeknek Budakeszire, Cigándra, Csornára, Encsre, Hevesre, Kapuvárra, Kisbérre, Kisvárdára, Letenyére, Mosonmagyaróvárra, Orosházára, Pásztóra, Pétervásárára, Pilisvörösvárra, Rétságra, Sarkadra, Szécsénybe, Szentlőrincre, Tamásiba, Tapolcára, Tétre, Tiszakécskére, Tiszavasváriba, Várpalotára, Vecsésre és Zircre. Tanteremfejlesztést további 19 településen hajtanak végre.

Az eddigi uszodafejlesztésekre 6,15 milliárd forintot fordítottak, az államtitkár szerint az újabbakra pedig 10,44 milliárd forint jut.

A tanuszoda-fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok az építkezés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják. Az újabb tornaterem- és tanteremfejlesztésekre egyaránt 2,97 milliárd forintot szánnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×