eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

Döbbenet, mivel tankolják a NAV autóit

Az utóbbi három évben majdnem félmillió liter üzemanyagot foglalt le az adóhivatal. A forgalomból kivont benzint, gázolajat, más olajszármazékokat a NAV megsemmisítheti, értékesítheti, de saját autóiba is beletankolhatja vagy átadhatja a katasztrófavédelemnek. Utóbbi szervezet felkészülését többször is segítették a lefoglalt tételek - számolt be a Magyar Idők.

Időről időre a legkülönfélébb hajtóanyagokat vonja ki a forgalomból jogsértés miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mint a NAV-tól a Magyar Idők megtudta, az elmúlt három évben összesen 454 ezer liter olajszármazékot foglaltak le a hatóság emberei, ezek együttes értéke meghaladta a kétszázmillió forintot.

Az adóhivatal szinte mindig megvizsgálja a jogsértés miatt elkobzott hajtó- anyagokat, ezt a feladatot a NAV Szakértői Intézete végzi el. A vizsgálat után határoznak arról, mi lesz a termék sorsa, ugyanis több megoldás lehetséges.

A jogszabályok lehetővé teszik például, hogy a hivatal saját autóiba töltse az arra alkalmas üzemanyagot, esetleg fűtésre használja, eltüzelje.

Mint a szervezettől megtudtuk, a mögöttünk hagyott három esztendőben tizenegyezer liter ilyen gázolajat töltöttek a NAV autóiba.

Ennél sokkal nagyobb mennyiség került a katasztrófavédelemhez: az előírások lehetővé teszik, hogy gyakorlatozáshoz, valamint árvizek idején a természeti csapás kártételeinek csökkentéséhez, elhárításához engedjen át az adóhatóság a lefoglalt tételekből.

Az elmúlt években folyamatosan adott át gyakorlatozáshoz hajtóanyagokat a NAV a katasztrófavédelemnek, összességében nem is csekély mennyiséget. Három esztendő alatt nagyjából 170 ezer liter olyan benzin, gázolaj, fűtő- és motorolaj segítette a természeti csapások, más nem várt pusztító események elleni védekezésre való felkészülést, amit eredetileg a NAV a jogi rendelkezések megsértése miatt kivont a forgalomból.

Előfordulhat azonban, hogy a felhasználás különféle módjai nem jöhetnek szóba, ebben az esetben a megsemmisítés és az értékesítés lehetséges.

Az elmúlt három évben nagyjából háromezer liter lefoglalt olajszármazékot semmisítettek meg.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×