eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Marad a gigadugó az M7-esen - így kerülheti el

Marad a gigadugó az M7-esen - így kerülheti el

Nyáron lényegesen nagyobb az M7-es autópálya forgalma, mint az év többi részében. Ilyenkor, ha még baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény is történik, az hosszú időre torlódást okoz. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért hasznos tanácsokkal szolgál a közlekedőknek, hogyan kerülhetik el a dugókat.

Ha nincs rendkívüli esemény, akkor is a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le nyáron, ami a Balatonhoz való lejutáshoz 15-20 perc többletidőt igényel az M7-esen - mutatott rá a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ha pedig baleset is történik, még inkább megnövekszik a menetidő.

A cég több javaslatot is megfogalmaz a dugók elkerülésére.

Egyrészt nem javasolják, hogy

Budapestről a Balatonra pénteken 14 és 20 óra között induljanak el az utazók, szombaton pedig 8 és 13 óra között nem érdemes útra kelni.

A nagyobb probléma - miként rámutatnak - a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza.

A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de

a 12-14 óra előtti indulás a legjobb,

ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a járműmozgás.

Fontos kiemelni azt is, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat.

Íme a Magyar Közút Zrt. hasznos tanácsai a közlekedőknek:

Utazás előtt:

  • Tervezze meg utazását! Nézze meg térképen, mely útvonalon juthat el leggyorsabban céljához! Ha lehet, tervezzen alternatív útvonalat! Például a Balatonhoz nem csak az M7-es autópályán lehet eljutni. Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – gyorsabb kerülő úton, például az M1 autópálya-811-8-as számú főutak igénybevételével eljutni a Balaton egyes településeihez. De igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára (pl. Ráckeresztúr–Martonvásár vagy Dunaújváros–Székesfehérvár útvonalon).
  • Ha teheti, kerülje a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a fővárosból és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.
  • Közvetlenül indulás előtt informálódjon az aktuális forgalmi helyzetről a nap 24 órájában a Magyar Közút Útinform osztályánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon. Ennek figyelembevételével véglegesítse tervezett útvonalát!
  • Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő.

Utazás alatt:

  • Erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, ha két másodperccel követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is meg tud állni.
  • Figyelje az útirányjelző táblák jelzéseit! Ha rendelkezik is navigációs berendezéssel, ne csak annak utasításai alapján vezessen! Ha eltévesztette a lehajtót ne forduljon vissza az autópályán, ne tolasson, a következő csomópontban szabályosan „vissza tud fordulni” a másik pályára, hogy a másik irányból közelíthesse meg az úti célját!
  • Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleli, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsolja be a vészvillogót, hogy az Ön mögött érkezőket is figyelmeztesse!
  • Torlódásban segítse a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!
  • A leállósávot akkor se vegye igénybe, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad!
  • Huzamosabb várakozás után se forduljon meg, ne tolasson vissza autópályán az előző csomópont felé, csak ha erre rendőri utasítást, engedélyt kap!
  • A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.
  • A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni, és ebben segítséget kell nyújtani az esetleg magatehetetlen, sokkos állapotba került személyeknek is. A többi járművezető, ha már nincs szükség segítség nyújtásra, ne lassítson feleslegesen! A „bámészkodók” miatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×